A Almendralejo

Una vintena de mares de Badajoz denuncien el «nu» de les seves filles amb intel·ligència artificial

El cas l’ha donat a conèixer a les xarxes socials la ginecòloga Miriam Al Adib, les filles de la qual també han sigut víctimes

En conversa amb aquest diari, assegura que li estan arribant missatges de més mares amb filles que s’han vist afectades

Laura Escanes, indignada amb les IA i els seus nus falsos: «El cos d’una dona no s’utilitza»

2
Es llegeix en minuts

«És tan realista que el primer que he pensat al veure’l ha sigut ‘què has fet’». Són les paraules a aquest diari de Miriam Al Adib, la ginecòloga d’Almendralejo (Badajoz) que ha denunciat aquest diumenge a les xarxes socials el robatori d’imatges de menors d’edat de la localitat per manipular-les amb intel·ligència artificial i simular que aquestes nenes estan despullades: «La imatge és superrealista i, a més de viralitzar-les entre ells, les poden haver pujat a llocs d’internet tipus ‘Onlyfans’, explica a aquest diari.

Al Adib tornava aquesta tarda a casa després d’un viatge quan una de les seves filles, de 14 anys, li ha mostrat la imatge i li ha explicat el que està passant. A més, una altra de les seves nenes, de 17, no ha vist la seva fotografia però li han dit que d’ella també en circula: «Quan he vist això ho he tingut molt clar i he agafat el micròfon que són les xarxes socials per denunciar-ho», diu.

Segons Al Adib, de moment, hi ha una vintena de mares amb filles víctimes d’aquest delicte, i creu que «anirà a més»: «Des que he pujat el vídeo, m’estan arribant missatges de més mares. Pel que sembla, això és així almenys des de juliol i algunes nenes ho estan passant molt malament. Algunes mares ja han denunciat a la Policia Nacional i jo encara no he tingut temps», explica, «però volia fer el vídeo perquè les noies veiessin que no estan soles, que no s’han d’avergonyir de res, que els que s’han d’avergonyir i amagar són els que han fet això», diu.

La ginecòloga i divulgadora narra que, segons la seva informació, tot això neix d’un WhatsApp grupal de nois de diferents escoles en el qual «comencen a afegir gent»: «Ho veuen com una gràcia i molta gent d’aquestes edats ho ha estat compartint. Per això el meu missatge és perquè els nens sàpiguen que això que han fet no és gratis i les nenes també que sàpiguen que estan protegides», afirma. També explica que les imatges no només s’han viralitzat a la capital de Tierra de Barros sinó que també s’han estès per altres localitats pròximes.

Al Adib ha volgut també donar una lliçó: «Hem d’ensenyar-los ara a elles que no s’han de callar ni avergonyir, perquè després de grans, ¿què passa? ¿callaran també davant situacions de maltractament? I ells que vegin la gravetat del que han fet». «Nosaltres hem de ser un bloc, estar cohesionades davant els abusos i sentir-nos fortes. Que sapiguem que jo no he de pagar, perquè jo soc la víctima,» remarca.

Notícies relacionades

Aquí el vídeo amb què ha denunciat el cas:

D’altra banda i malgrat el mal tràngol, Al Adib en ressenya l’única part positiva: «M’ha sorprès per a bé que el vídeo s’està compartint molt i ho fan nois d’aquestes edats, no m’ho esperava. No tot està perdut amb els joves», sentencia.