Terratrèmol a l’Atles

L’expedició de bombers catalans al Marroc dona per acabada la tasca de rescat

L’expedició de bombers catalans al Marroc dona per acabada la tasca de rescat

BombersCAT

2
Es llegeix en minuts

L’expedició de Bombers de la Generalitat que es va desplaçar al Marroc el passat dia 11 per ajudar en la recerca i rescat de les víctimes del terratrèmol que va castigar el país el dia 8 torna aquest diumenge a Catalunya després de donar per acabades aquestes tasques.

L’equip estava integrat per quatre guies canins i quatre gossos del Grup Caní de Recerca (GRCR), un tècnic en estructures col·lapsades, un altre en rescat de persones, que podia fer atenció sanitària, un parell de bombers per donar suport logístic, un altre d’origen marroquí per ajudar en les comunicacions amb les operacions del país africà i un cap d’expedició.

Les autoritats del Marroc, segons un comunicat de Bombers, els van agrair aquest dissabte en un acte públic l’«ajuda proporcionada» pel contingent, que ha passat cinc dies a la zona de l’Atles donant suport i atenent persones en una zona de petits pobles, on era difícil fer arribar recursos i ajuda.

Els efectius catalans s’han dirigit avui, primer a Marràqueix, i després han anat fins a Tànger per agafar un ferri fins a la península. El grup va amb un parell de furgonetes de transport logístic i personal i dos vehicles lleugers.

Les seves últimes tasques es van portar a terme aquest dissabte, quan els bombers catalans es van afegir a combois locals per accedir a petites viles i fer els últims controls per comprovar que no hi hagués desapareguts i que les persones estaven ben ateses.

Poble incomunicat

L’equip tenia el seu campament base, junt amb la resta d’operatius de l’expedició, formada per membres de la Policia Nacional, Guàrdia Civil, Bombers de Madrid, Protecció Civil de Madrid i Bombers de Granada, a Taroudant, per poder atendre les demandes dels pobles més petits on no havia arribat l’ajuda.

Dimecres passat, els bombers catalans van ser destinats al poble d’Algou, incomunicat per carretera i amb un accés que va ser «complicat i lent».

Una vegada allà, van col·laborar en les tasques de recerca i rescat de les víctimes del terratrèmol, descartant que hi hagués persones sota la runa.

Notícies relacionades

També han treballat a Tafingoult i a Tigouga, on van oferir assistència sanitària a la població, i van portar a terme tasques de recerca amb els gossos a tots els edificis on hi podia haver víctimes.

Aquesta és la quarta vegada en la història del cos dels Bombers de la Generalitat que treballen en el rescat i salvament de persones afectades per un terratrèmol fora de Catalunya: a Mèxic, el 1989, van rescatar una noia; a Turquia, el 1999, van salvar la vida a tres persones, entre elles, un nen de 6 anys; al terratrèmol de Bam (Iran) el 2003, el seu suport va ser sanitari.