Front tempestuós

L’estiu s’acomiada amb aiguats a tot el litoral i prelitoral català

Pluges a Barcelona i Catalunya, avui: directe

Els xàfecs s’han desplaçat de sud a nord al llarg de la jornada

Emergències ha rebut 421 trucades, la majoria per inundació de baixos, branques caigudes i incidències en carrers i carreteres

L’estiu s’acomiada amb aiguats a tot el litoral i prelitoral català

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estiu de la gran sequera està arribant a la seva fi amb un front de tempestes que aquest divendres ha descarregat amb força a tot el litoral català. Amb especial acarnissament ho ha fet a les Terres de l’Ebre, on, després del pas dies enrere de la DANA, s’han tornat a registrar inundacions en municipis com l’Ampolla, on alguns carrers s’han convertit en rieres. Les pluges també han complicat la mobilitat en moltes vies a causa de la poca visibilitat i han obligat a tallar durant més de dues hores l’N340 entre l’Ampolla i Amposta.

El Servei Català del Trànsit també ha emès alertes per mala visibilitat a l’autopista AP7 a la mateixa zona. A Deltebre i Sant Jaume d’Enveja s’han suspès les classes, tot i que els centres no han tancat. L’estació de l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) ha registrat, per exemple, 102 mm, dels quals 34,6 mm han caigut en tan sols 30 minuts. 

La precipitació, no obstant, ha anat avançant de sud a nord al llarg de la jornada i, a última hora d’aquesta tarda, després de descarregar a les comarques de Barcelona, plou amb força a la demarcació de Girona.

Segons el Servei de Meteorologia de Catalunya, al Gironès, la intensificació de la pluja rau en el xoc entre el vent de component est (el qual bufa des del mar) amb el de component nord i oest. A última hora de la tarda, a Vilobí d’Onyar i Santa Coloma de Farners es registraven més de 25 mm en tan sols 30 minuts.

Alerta al Llobregat

També a la tarda, Protecció Civil ha llançat l’avís que el riu Llobregat ha superat el llindar d’alerta al seu pas per Sant Vicenç dels Horts, per la qual cosa ha recomanat evitar els accessos al llit del riu, als guals i punts baixos. Fins a les vuit de la tarda, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 421 trucades per incidències relacionades amb les pluges. La majoria d’emergències –sobretot vinculades a inundacions de baixos, cables que espurnegen, branques caigudes i incidents en carrers i carreteres– s’han rebut des de les comarques del Baix Ebre i el Barcelonès.

Suspesa la Copa de Vela

El mal temps –aquesta vegada per falta de vent– també ha obligat a suspendre la primera regata puntuable de la Copa Amèrica de vela, a Vilanova i la Geltrú, on també s’han registrat forts xàfecs. De fet, la tempesta també ha caigut amb acarnissament a Barcelona, on un conductor ha quedat atrapat quan circulava pel carrer Avenir al caure-li a sobre una acàcia, presumiblement a causa del temporal. L’aparatós accident, en el qual no s’han registrat ferits, segons la Guàrdia Urbana, s’ha produït davant un dels accessos de l’escola Jesuïtes Sant Gervasi, cosa que ha alarmat els familiars del centre.

Notícies relacionades

Els Bombers de Barcelona han rebut un avís a les 16.55, quan els escolars es disposaven a sortir del centre. L’accés ha quedat inhabilitat temporalment i els Bombers han rescatat el conductor i han tallat i sanejat l’arbre.

Previsió del cap de setmana

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que el temporal perdi gas durant la jornada de dissabte, que encara podria registrar xàfecs sobretot a les demarcacions de Barcelona i Girona. Diumenge, en principi, les pluges quedaran delimitades al Pirineu i el Prepirineu occidental.