1
Es llegeix en minuts
ACN

Un centenar de caçadors a bord dels seus vehicles i remolcs han fet una marxa lenta per la C-14 a la comarca de la Noguera per rebutjar la normativa de gosseres esportives. Amb cartells reivindicant la caça i demanant la dimissió del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, la marxa lenta convocada per la Plataforma de Gossers de Catalunya ha donat el tret de sortida passades les 10 del matí des de Cubells i ha continuat per Artesa de Segre fins a arribar al municipi de Ponts. El coordinador de la plataforma, Toni Mata, va assegurar que aplicar la regulació resulta «inviable». L’entitat també exigeix a la Generalitat estudiar una normativa tenint en compte els diferents col·lectius implicats.

Gossers de Catalunya rebutja, entre d’altres, les restriccions que ha imposat el Departament d’Acció Climàtica per als caçadors amb 14 gossos o menys. La regulació contempla la prohibició d’alimentar els gossos amb restes de carcanada d’animals de granja o cacera, que les gosseres tinguin un terra pavimentat amb un 5% de pendent, així com que estiguin situades a una distància mínima de 200 metres de les explotacions ramaderes.

Sense conèixer la realitat

Són unes condicions que, segons el gosser Jaume Ciuró, deixa el col·lectiu en una posició «molt dolenta» i critica que l’administració imposi unes mesures sense tenir en compte, diu, la realitat de la caça. «Volen que adeqüem les gosseres a la seva manera sense cap estudi previ, sense conèixer el món rural ni el món dels gossos», va concloure.

Notícies relacionades

El coordinador de la Plataforma de Gosseres de Catalunya, Toni Mata, ha reconegut que molts caçadors tenen les gosseres en granges, sobretot a les comarques de Lleida. «Hi ha un problema greu», explica i afegeix que si s’aplica la normativa «el col·lectiu haurà de tancar.

Així mateix, Mata lamenta que el Govern els posi pals a les rodes i que, al seu torn, els obligui a caçar per la sobrepoblació d’espècies. També denuncia una «pressió mediàtica», diferents problemes amb animalistes i danys a sis cotxes de membres del col·lectiu. «No es pot caçar d’aquesta manera», va sentenciar. Per això, el col·lectiu insta la Generalitat a aplicar una moratòria i a seure’s junts per pactar millores.