L’inici de curs a jornada completa alleuja la tornada al col·le de les famílies

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Marina Tovar

Desenes d’infants i famílies esperen l’obertura de portes de l’escola. Falten cinc minuts perquè siguin les nou del matí i comenci el nou curs escolar. És un curs que arrenca amb 20.000 alumnes menys i amb 1.190 professors més.

L’avanç escolar iniciat el curs passat s’ha consolidat i, com l’any passat, els alumnes de primària i infantil han perdut una setmana de vacances, amb la diferència que aquest curs, per a alleujament de la famílies, comencen des del primer dia a jornada completa

Els pares es mostren contents amb aquests nous horaris. «És més fàcil conciliar així» explica Cristina Santos, mare de dos nens de l’escola Mercè Rodoreda. «Molt millor que l’any passat, començar a mitja jornada feia molt difícil conciliar». Alguns infants, però, han notat que es reduïa el seu estiu. «Per als meus nens ha sigut una mica més difícil, pensen que tenen més vacances i no», lamenta Gloria Cuero, que acompanya el seu fill i el seu nebot a la mateixa escola. 

El xec escolar

El nou curs escolar ve amb novetats com el xec de 100 euros per a material escolar, el canvi d’horaris i la pujada del preu del menjador. Les famílies es mostren contentes, amb ganes que els seus fills «aprenguin i es diverteixin». El xec escolar ha representat una gran ajuda. «Ha anat molt bé per cobrir despeses, no ha arribat per cobrir-ho tot però no em puc queixar», comenta Laura Falgueres mentre espera que la seva filla entri a l’escola.

El xec, però, només cobreix la primària, i no la secundària, en què els preus són més cars. «No entenc que no arribi a la secundària», es queixa la Cristina. «El meu fill la començarà l’any que ve i ja no tindrem l’ajuda». També ho ha notat la Gloria, que ha hagut de cobrir tot el material de batxillerat de la seva filla gran de la seva butxaca. Malgrat que el xec ha representat una gran ajuda, la Gloria explica que pagar ara el menjador serà una mica més complicat. No rep beca i la pujada a gairebé set euros diaris per nen farà més difícil poder arribar a cobrir-ho tot.

La baixada de comprensió lectora

Altres preocupacions giren al voltant de la baixada de la comprensió lectora de Catalunya. Alguns dels pares l’atribueixen a la covid i el temps que van passar els seus fills sense anar a l’escola. «A la meva filla li costa llegir», explica la Laura, la pandèmia els va fer molt mal, es va perdre I5 i li va costar un munt seguir el ritme des de casa»

«Crec que la covid ha tingut molt a veure amb la baixada de la comprensió lectora», expressa la Cristina; «Això i per tant recurs digital a què estan exposats, que cada vegada va a més. Però lluitant i amb l’esforç de l’escola podrem millorar». 

Vaga el primer dia de classes

Notícies relacionades

«Estem inquiets perquè no sé si la meva filla tindrà la seva tutora o no», comenta la Laura. Coincidint amb el primer dia de tornada al col·le, la USTEC, CGT i la Intersindical han convocat una vaga de professors per exigir la revisió de les retallades. Davant de l’Escola Mercè Rodoreda, una vintena de professors amb samarreta groga s’han manifestat exigint «més contractació i més negociació».

El seguiment, tanmateix, ha sigut baixíssim: del 0,89% segons dades del Departament a les 12.00 hores.