Tornada al col·le

Catalunya comença el nou curs amb 961 barracons escolars, 14 menys que l’any passat

Catalunya comença el nou curs amb 961 barracons escolars, 14 menys que l’any passat

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els nervis de la nit abans de la tornada a l’escola, com gairebé tot, s’han distribuït de forma desigual. Hi ha hagut cases on ha costat dormir per l’emoció de passar de l’escola a l’institut; d’altres, pel canvi de professor, i d’altres, una minoria, per estrenar escola. No és el cas dels 300 alumnes de l’escola Auditori de Barcelona, el futur de la qual va canviar aquest estiu. Van acabar el curs al juny acomiadant els barracons dels últims cinc anys amb la promesa que aquest setembre començarien a l’edifici nou –als terrenys de l’antic tanatori de Sancho de Ávila–, però no ha sigut així.

Els 300 alumnes de l’escola Auditori no han pogut estrenar edifici nou per problemes amb les obres

Aquest dimecres, les habituals retrobades de la tornada a l’escola s’han fet, encara, davant els barracons provisionals ubicats al carrer dels Almogàvers, just davant la sala Razzmatazz, els seus veïns porta amb porta. «Nosaltres fa moltíssim que vèiem que l’edifici nou no estaria a punt, era evident, però el Consorci no ho va reconèixer fins a l’agost, i va deixar que les mestres fiquessin al juny tota l’escola en caixes, amb tota la feina que això suposa, per haver de muntar-la una altra vegada ara», explica Yolanda Muñoz, vocal de l’AFA, poc abans de les nou del matí a la porta de l’escola mentre pengen papers de colors amb missatges denunciant la situació a les tanques instal·lades a la calçada per ampliar el pati.

Al veure’s obligats a quedar-se un curs més en barracons han hagut d’instal·lar dos nous mòduls al pati, amb la qual cosa han hagut d’ampliar la zona d’esbarjo a la calçada. També han aconseguit –són una AFA batalladora– que el districte i el Consorci els tanqui una part de la plaça dura del darrere, que també han habilitat com a pati provisional.

Els alumnes de l’escola Auditori de Barcelona no són els únics que comencen el curs en barracons sense gimnàs, cuina ni biblioteca. Segons les últimes xifres del Departament d’Educació, actualitzades aquest dimarts, Catalunya encara té 961 barracons escolars, només 14 menys que el curs anterior, quan n’eren 975. De fet, Catalunya fa més d’una dècada que està estancada en aquests gairebé mil barracons escolars (en el curs 2012-2013, fa 11 anys, n’hi havia 997).

En el cas de l’Auditori, el retard de les obres es deu a la declaració de «parcialment insolvent» de l’empresa adjudicatària de les obres. Per respondre a la situació, i davant la indignació i la mobilització de les famílies, el Consorci d’Educació de Barcelona ha subcontractat altres empreses per poder continuar amb les obres a les noves instal·lacions.

15 anys en barracons

Notícies relacionades

Segueixen també en barracons els alumnes de l’escola Mediterrània de Viladecans (Baix Llobregat), les famílies de la qual fa tres lustres que lluiten per aconseguir un edifici promèsja pel conseller Josep Bargalló –és a dir, fa ja dos consellers–, i que no arriba.

També va ser en l’etapa Bargalló quan es va prometre un edifici per a l’institut de l’IE Pallerola, a Sant Celoni (Vallès Oriental) que havia d’estar construït ja el curs passat i per al qual, malgrat la mobilització constant de les famílies, encara no hi ha ni calendari, ni projecte ni pressupost.