Als 68 anys

Mor Carme Junyent, reconeguda lingüista catalana

A1-124172170.jpg

A1-124172170.jpg / Laura Guerrero (EPC)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico
ACN

La reconeguda lingüista i defensora del català Carme Junyent ha mort aquest diumenge els 68 anys a causa d’un càncer de pàncrees. Els seus fills han comunicat la mort de l’actual presidenta del Consell Lingüístic Assessor del Govern a través d’un missatge en el seu perfil a X, anteriorment Twitter.

Junyent (Masquefa, 1955) també era professora de lingüística a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB). Estava especialitzada en les llengües amenaçades, en l’antropologia lingüística i en les llengües de la immigració a Catalunya. A més, va fundar i va dirigir el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA).

Per tot això, així com per la seva vasta obra sobre el tema, va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi «per la seva llarga trajectòria en l’estudi i la defensa de la diversitat lingüística a Catalunya i el món».

Junyent va concedir una entrevista a EL PERIÓDICO el 2021 amb motiu de la publicació del llibre ‘Som dones, som lingüistes, som moltes i diem prou’, un recopilatori de 70 textos contra l’escriptura i la parla no sexista. Crítica amb el llenguatge inclusiu, malgrat ser una clara defensora del feminisme, va manifestar: «La lluita no és el ‘totis’, sinó que tothom pugui viure com vulgui».

Notícies relacionades

Junyent va estudiar filologia a la Universitat de Barcelona i es va desplaçar a les universitats de Marburg, Colònia i Califòrnia per completar la seva formació. Es va doctorar en la UB amb una tesi sobre les llengües a l’Àfrica i la seva expansió. També va formar part del comitè d’experts consultats per a la redacció de la Declaració Universal de Drets Lingüístics (1996), va ser membre del Comitè Científic Internacional de Linguamón – Casa de les Llengües.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reaccionat a la mort a través de X, anteriorment Twitter, assegurant que se’n va «un referent» i que «el país i les lletres catalanes, però també totes les llengües del món, trobaran molt a faltar el compromís, el rigor i l’entusiasme de la Carme». «Se’n va lluitant. El millor record, persistir en la defensa d’una vida en català», ha afegit.