«Amb la sequera, és una mala notícia que la DANA no afecti tot Catalunya», diu la Generalitat
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fins fa un dia, tant l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) com el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) preveien que la DANA (depressió aïllada a nivells alts) descarregués a Catalunya i la resta de l’est de la península Ibèrica. No obstant, en les últimes hores les prediccions han canviat. Sembla que les precipitacions «abundants i nombroses» afectaran més aviat el centre i el sud d’Espanya, en lloc de l’est: no seran tan intenses com s’havia dit ni a Múrcia, ni al País Valencià ni a Catalunya.

Sarai Sarroca, la directora del Meteocat, en una entrevista a EL PERIÓDICO, assegura que aquest canvi de rumb de les plugesno és una bona notícia, davant la pertinaç sequera que es manté: «L’ideal seria que la DANA hagués deixat pluges abundants sense causar danys materials, però que les pluges passin de llarg és una mala notícia».

«L’ideal seria que la DANA hagués deixat pluges abundants sense causar danys materials»

Sarai Sarroca, Meteocat

Sarroca explica que les pluges del cap de setmana van ser clau, tot i que no van tenir efectes directes en l’estat de les reserves. ¿Per què? «Després de dos mesos molt secs, les primeres gotes d’aigua que cauen les reté el terra, necessitat d’humitat. I això és el que va passar amb l’últim episodi. Ara que la terra ja ha començat a fer d’esponja, és quan convindria una nova onada de pluges, que ja tindrien més repercussió en els rius, els embassaments i els aqüífers», exposa la directora del Servei Meteorològic de Catalunya.

Moment crític

El Meteocat adverteix que l’actual sequera ja és la pitjor del segle a Catalunya, almenys des del punt de vista pluviomètric: «L’escassetat del 2004 al 2008 va ser més llarga, però entremig, hi va haver més mesos relativament humits. Ara, l’aridesa comença a ser sistemàtica i les pluges que han caigut (les de maig i juny i les de l’últim cap de setmana) no reverteixen la situació».

Notícies relacionades

L’estat dels embassaments no ha baixat tant com 15 anys enrere, ja que les conques internes resisteixen gràcies a les restriccions i als usos extraordinaris d’aigua regenerada i dessalinitzada, assegura l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). «El moment és crític, estem preocupats per l’estat de la vegetació i la mort d’arbres», detalla Sarroca.

«La Catalunya del futur serà molt més àrida que la que vam conèixer fins ara. Hem de ser molt curosos a l’hora d’analitzar el passat, per poder explicar amb rigor el futur que s’acosta», afegeix la directora del Meteocat, i insisteix en la necessitat de pluges, ara que està a punt d’obrir-se l’habitual finestra tardoral: «Si no, el terreny s’assecarà de nou i quan torni a ploure passarà el mateix d’aquest cap de setmana».