Diversos ferits i rescats pel temporal de pluja i vent que sacseja el Mediterrani

DIRECTE | Última hora del temps a Barcelona i resta de Catalunya

Catalunya, les Balears i País Valencià estan aquest diumenge en alerta taronja

3
Es llegeix en minuts
EFE

Diversos ferits i rescats, el xoc entre un creuer i un petrolier i moltes altres incidències són alguns efectes del temporal de pluja, vent, tempestes i calamarsa que assola bona part del país, i especialment les Balears, Catalunya i el País Valencià, que estan, aquest diumenge en alerta taronja (risc important).

Es troben en aquests moments, a més, en nivell groc, per risc lleugerament inferior a l’anterior, les següents comunitats: Andalusia, Aragó, Múrcia, Navarra, el País Basc, les Canàries i la ciutat autònoma de Melilla.

A Mallorca, una dona embarassada ha resultat ferida a Calvià, després de caure-li a sobre un rètol al carrer per les fortes pluges.

A més, dos nens han sigut rescatats en unes roques després que el vent arrossegués el seu matalàs mentre es banyaven a la platja d’Illetes.

Temporal a les Balears

El vent a més ha fet trencar les amarres d’un creuer turístic atracat a Palma de 330 metres d’eslora, desplaçant-lo fins a xocar contra un petroler amarrat, sense que s’hagin produït ferits, segons l’Autoritat Portuària de les Balears (APB).

D’altra banda, els Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) han restablert ja la circulació del tren i metro després de solucionar les incidències per la pluja.

A les Balears, fins al migdia s’havien registrat 86 incidències, 37 per arbres caiguts i gairebé una vintena per despreniments, sent Mallorca l’illa més afectada pel temporal.

Així mateix, van ser desviats tres vols i un altre més, cancel·lat a l’aeroport d’Eivissa, segons Emergències del 112 i Aena.

Barcelona i àrea metropolitana

A Barcelona, la pluja ha negat el túnel de la plaça d’Espanya i l’aigua ha obligat a tallar el trànsit uns minuts i així mateix s’han cancel·lat activitats d’animació previstes al carrer amb motiu de la segona etapa de la Vuelta.

A la comarca del Maresme els bombers han rescatat en bon estat una persona atrapada en un vehicle arrossegat per l’aigua a Vilassar de Mar.

Els Bombers de la Generalitat han efectuat 190 serveis des d’ahir a la tarda fins aquest matí en la comunitat per inundacions menors.

Andalusia

A Andalusia tres persones han resultat ferides a Màlaga per branques caigudes i objectes, després de registrar-se 80 incidències pel vent.

Dos dels ferits van ser traslladats a l’hospital; un a causa de l’impacte de branques caigudes, a Benalmádena, i una altra persona que va ser colpejada pel pal d’una carpa en una finca de Ronda durant un casament.

Una altra de les víctimes, al passeig del Parque de Màlaga capital va ser atesa allà mateix.

El vent ha causat incidències a Màlaga en senyals de circulació, tanques i diversos objectes i, de la mateixa manera, en cablats i lluminosos.

Predicció de l’Aemet

Segons les prediccions de l’Aemet per a aquest diumenge, en bona part de Mallorca i també a Menorca (Balears) s’acumularan fins a 60 litres per metre quadrat en una hora.

A l’illa menorquina hi haurà ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora i també temporal marítim, amb onades de 4 a 6 metres a més de rissagues (oscil·lacions transitòries del nivell del mar) de gairebé un metre.

Es preveuen tempestes fortes també a Eivissa i Formentera, amb vent molt fort i calamarsa de més de 2 centímetres.

A la costa del País Valencià les pluges seran de fins a 40 litres per metre quadrat en una hora i hi haurà ratxes de fins a 100 quilòmetres per hora a l’interior nord de Castelló.

Així mateix, es registraran tempestes fortes amb probabilitat de calamarsa de gran mida, i a la Regió de Múrcia bufaran ratxes de fins a 70 quilòmetres per hora.

També al litoral de Tarragona (Catalunya) les precipitacions assoliran 40 litres per metre quadrat en una hora i bufaran ratxes de fins a 90 quilòmetres per hora, també a Girona.

Es preveuen a més tempestes amb calamarsa gran i a l’Empordà (Girona) el temporal marítim deixarà onades de 4 a 6 metres.

Ahir les tempestes al País Valencià van causar retards a la xarxa de trens de Metrovalència per un incendi a causa d’un llamp i hi va haver esperes d’aeronaus als voltants de l’aeroport.

Els bombers del Consorci Provincial van fer diverses intervencions a Xàtiva i s’ha advertit sobre possibles crescudes sobtades d’aigua en barrancs, rambles i rius en les pròximes hores.

Notícies relacionades

Segons les prediccions de l’Aemet, també la setmana vinent serà plujosa en l’extrem nord peninsular; les precipitacions s’estendran a altres punts del nord i est de la Península i a les Balears.

Demà estan previstes pluges persistents en l’extrem oriental del Cantàbric, a més d’intervals de vent fort o ratxes molt fortes a les Canàries, Empordà, Pirineu, les Balears i baix Ebre