Una forta calamarsada causa danys en vehicles i vivendes al Montsià

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de gairebé una setmana de calor extrema, arriben les pluges. Hi ha diverses zones d’Espanya en alerta per aquesta borrasca que pot deixar tempestes i episodis de temps violent aquest dissabte i els pròxims dies. A Catalunya, segons la informació emesa pel Servei Meteoròlogic de Catalunya, les pluges arribaran al llarg d’aquesta nit i la matinada que ve.

Calamarsada al Montsià

No obstant, a aquesta hora ja s’estan registrant precipitacions importants, sobretot al sud de Catalunya. En alguns punts de les comarques de l’Ebre s’han recollit 20,5 mm en 30 minuts. S’espera una tarda de pluja acompanyada d’algunes tempestes que aquest diumenge tornaran a aparèixer a la costa.

Una forta tempesta acompanyada de pedra de grans dimensions ha ocasionat danys aquest dissabte a la tarda a vehicles i vivenda a la Sénia (Montsià). Les pedres caigudes, segons han documentat diversos testimonis, tenien la mesura aproximada d’ous de gallina.

Segons ha confirmat la policia local, l’episodi ha deixat afectats nombrosos cotxes estacionats a la via pública, així com vidres de vivendes i canonades.

Llindar d’intensitat

En llocs del sud com Ulldecona i Mas de Barberans ja s’han superat els anomenats llindars d’intensitat amb valors superiors als 16 litres per metre quadrat en deu minuts, és a dir que les pluges han deixat gran quantitat d’aigua en poc temps. L’estructura d’aquest front plujós, en forma de lletra U, és característica de tempestes que van carregades amb fenòmens associats de temps violent.

Notícies relacionades

Els embassaments, en aquests moments, es troben en la pitjor situació de totes les que s’han viscut en l’actual sequera. La seva capacitat, de mitjana, a Catalunya, se situa per sota del 24%. L’esperança, no obstant, és que el mal estat de les reserves dels pantans coincideix amb l’arribada de pluges i l’acostament de la tardor, un dels moments de l’any en què habitualment s’obre la finestra per rebre precipitacions.

Durant aquest dissabte a la tarda el 112 ha rebut 110 trucades derivades de l’Alerta #*INUNCAT. La majoria, 104 trucades, precisament, s’han fet des del Montsià.