Salut

L’estiu buida les prestatgeries de les farmàcies

El problema de desproveïment de medicaments que es registra aquests mesos s’aguditza a l’estiu

A tot Espanya hi ha 909 presentacions amb problemes de subministrament

L’estiu buida les prestatgeries de les farmàcies
2
Es llegeix en minuts

Els apotecaris s’han hagut d’acostumar els últims mesos al desproveïment puntual de medicaments. La falta de matèries primeres, l’augment de la demanda, les polítiques de mercat dels laboratoris mateixos que els convé vendre més en altres mercats i, fins i tot, els problemes que ha generat la guerra d’Ucraïna han ajudat a fer que, últimament, els medicaments «en falta» hagin augmentat. A l’estiu, a més, el problema s’aguditza. Això és el que està passant aquest agost a les farmàcies del país que veuen com moltes presentacions de medicaments escassegen quan arriben els pacients a buscar-los.

En total i segons el sistema d’informació ‘online’ de l’Agència Espanyola del Medicament (Aemps), hi ha 909 presentacions amb aquest problema en el dia d’avui. Són presentacions i no principis actius, perquè cada fàrmac es ven de diferents maneres com a sobres, pastilles, xarops... i el desproveïment pot afectar-ne només una. És una de les xifres més altes dels últims mesos.

«Són dates en què es tensa sempre la cadena de subministraments», reconeix Francisco Martínez Vives, farmacèutic i vocal de Relacions Institucionals del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof). «Però aquest any, el problema de l’agost arriba després d’un hivern amb incidències greus com la falta d’amoxicil·lina infantil, per exemple i fàrmacs antiparkinsonians i s’ha notat una mica més encara», concedeix el representant de l’escola.

La majoria tenen substituts

La majoria d’aquests problemes de desproveïment es notifiquen per part del laboratori i entren en aquest llistat de l’Aemps, però no comporten un problema real per als usuaris. Sempre hi ha medicaments que tenen el mateix principi actiu i la mateixa presentació i a la farmàcia es poden substituir o fins i tot a les consultes dels metges s’adverteix que se’n prescrigui un altre de diferent.

El problema ve, com ja va passar amb l’amoxicil·lina infantil l’hivern passat, quan el fàrmac que està en falta no es pot substituir per cap altre i és necessari per al tractament d’una malaltia en concret. És el que passa des de fa temps amb el fàrmac Ozempic, un antidiabètic la demanda del qual ha augmentat exponencialment (i la presència als mercats ha disminuït de manera proporcional) des que els metges l’estan receptant per ajudar en els processos d’aprimament.

Quan passa això, l’agència reguladora estatal té mecanismes com ara autoritzar que s’importin fàrmacs de l’estranger i permetre, com es va fer amb l’amoxicil·lina, donar presentacions d’adults als nens.

Notícies relacionades

En altres casos els fàrmacs en falta sí que tenen substitut però són els pacients els que no volen canviar el medicament que ja coneixen i fan servir, sobretot les persones més grans. «Ens passa molt amb ells perquè estan acostumats a una capsa en concret, un tipus de pastilla... i no volen canviar», explica Martínez. El mateix passa amb les «marques». «L’Orfidal  ara tornem a tenir problemes amb ell però és que la gent no vol el principi actiu que és el Lorazepam tot i que sigui el mateix, volen la marca», cosa que genera un problema.

Tendència a l’alça

Des de l’Aemps reconeixen que el desproveïment continua sent un problema («per al qual s’estan prenent mesures estructurals per prevenir-lo») i hi ha una «tendència a l’alça l’últim any» tot i que s’ha suavitzat. Segons l’últim informe semestral de l’agència estatal, del segon al primer semestre de l’any passat les presentacions amb problemes van pujar un 9,77% però es venia d’augments del 31%. Amb tot, els fàrmacs amb problemes són una petita part de tots els que es comercialitzen: el 3,71% en aquelles dates de les 32.686 presentacions disponibles i també ha augmentat el nombre de medicaments comercialitzats» apunten des de l’Aemps.