Sense rastre des de fa un any

La dona de Valls desapareguda va deixar gravades amenaces del seu nòvio: «Et juro per Déu que t’enterro jo»

El rastre de Mónica de la Llana es va perdre el 21 de juliol del 2022 i l’última persona que la va veure va ser la seva parella, un veí de Morera de Montsant que la maltractava

La família d’una dona de Valls denuncia que fa quatre mesos que està desapareguda

Caroline del Valle i Mónica de la Llana, dues desaparicions encara sense resoldre a Catalunya

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Si tornes a dir una altra vegada que et pego, et juro per Déu que t’enterro jo». Mónica de la Llana va desaparèixer el 21 de juliol del 2022. Segons diversos indicis, va passar la nit del 20 al 21 a casa de Carlos M., un veí de Morera de Montsant (Priorat) amb qui mantenia una relació tòxica. La frase amb què comença aquesta notícia és una amenaça que el Carlos va fer a la Mónica un mes abans de desaparèixer i que ella va gravar amb el telèfon mòbil.

No és l’única amenaça que va capturar. «Demà et pagarà el meu puto pare. Saps per què. Perquè tindrà la sort de poder pagar-te ell», li deixa anar el Carlos a la Mónica, que en l’àudio reacciona amb por perquè és conscient que el pare en qüestió ja feia temps que era mort. 

Les dues amenaces formen part d’un fitxer d’àudio de gairebé dues hores en què s’escolta una violenta discussió durant la qual el Carlos pega reiteradament a la Mónica i l’agafa pel coll per deixar-la sense respiració en almenys dues ocasions. El mateix Carlos reconeix en la gravació, durant la qual vol imposar la seva versió dels fets a la Mónica tant sí com no, que li ha pegat. Fins i tot verbalitza que està disposat a admetre-ho davant els Mossos d’Esquadra. EL PERIÓDICO, de comú acord amb la María Jesús, la germana de la Mónica, publica únicament la part de la discussió que conté les amenaces. 

Una investigació sense detencions

La María Jesús va presentar una denúncia per la desaparició de la Mónica l’agost del 2022, quan feia uns quants dies que la dona estava en parador desconegut. Molt carinyosa amb els seus però de caràcter indomable, la Mónica no tenia una feina estable, havia delegat l’educació del seu fill a la seva mare i havia acostumat la família a desaparicions freqüents de les quals sempre tornava. Aquesta vegada, però, va ser diferent. Però va passar més d’una setmana fins que va saltar l’alarma. 

La investigació del cas la porta ara la unitat dels Mossos especialitzada en casos d’assassinats sense cadàver

La germana va comprovar que la Mónica feia massa dies que no es connectava a WhatsApp i que, malgrat que era molt activa a les xarxes socials, tampoc havia publicat des d’aleshores cap publicació a Instagram ni a Facebook. Amant de la música electrònica i assídua a les ‘raves’ –festes alternatives– que podien durar diverses jornades, si hagués estat en una d’aquestes trobades –una possibilitat que podria explicar aquesta absència– ho hauria publicat en els seus perfils, com feia sempre. Però ningú sabia res d’ella. Tampoc els seus amics.

«La meva germana està morta. A la meva germana li han fet alguna cosa. I per por l’han amagat i està morta des d’aquella nit»

El cas de la Mónica, després d’un any canviant d’investigadors dels Mossos, és actualment en mans de la Unitat Central de Persones Desaparegudes, el grup especialitzat a investigar assassinats sense cadàver. És a dir, segons confirmen fonts policials, els Mossos tracten la desaparició de la Mónica com una desaparició d’origen criminal i descarten que se n’anés per voluntat pròpia.

 «La meva germana està morta. A la meva germana li han fet alguna cosa. I per por l’han amagat i està morta des d’aquella nit. Seguríssim. És dur dir-ho, però sí». La María Jesús ha perdut l’esperança de trobar amb vida la seva germana petita. Però manté viva la de resoldre almenys què va passar amb ella i demana que qualsevol ciutadà que en sàpiga alguna cosa contacti amb la policia catalana. 

El poble del Carlos 

Morera de Montsant és un municipi minúscul on –tret del juliol i l’agost– amb prou feines hi ha veïns durant l’any. El Carlos, el nòvio de la Mónica, és un dels pocs habitants del lloc. Resideix en una casa antiga que ha quedat atrapada entre construccions més noves i que està ubicada en un breu però pronunciat pendent, a prop de l’església. 

El nòvio continua la seva vida a Morera de Montsant i assegura que la Mónica se’n va anar sense més ni més

EL PERIÓDICO ha trobat el domicili del Carlos buit, fa alguns dies que és fora del poble. Segons els veïns, el Carlos es comporta com si el cas de la Mónica no fos de la seva incumbència. El Carlos ha assegurat al poble que la Mónica se’n va anar sense més ni més, i que ell no ha tornat a veure-la. La família no entén per què, si de debò no té res a veure amb la desaparició, no s’ha interessat per la Mónica durant aquest temps. 

Els Mossos han interrogat el Carlos unes quantes vegades però no l’han detingut. Segons l’última ubicació assenyalada pel mòbil de la Mónica, que va deixar de funcionar després de fer tres trucades al Carlos a les set del matí, la dona es trobava a Morera de Montsant el 21 de juliol del 2022. Alguns testimonis han explicat a la María Jesús que la nit anterior, la del 20 de juliol, el Carlos i la Mónica van ser vistos en un bar de Cornudella de Montsant discutint. Els Mossos han investigat aquesta pista.

Notícies relacionades

La versió que el Carlos ha donat als agents, segons la família, és que el 21 de juliol ell va acompanyar la Mónica a Cornudella de Montsant fins a la parada d’autobús cap a les dues del migdia. La va deixar allà i no n’ha tornat a saber res. La Mónica havia quedat aquell dia amb una amiga de Reus per dinar, però no es va presentar a la cita.

La gravació

La Mónica, abans de desaparèixer, va entregar a un amic la gravació en què va capturar d’amagat els cops i les amenaces del Carlos. Aquest diari ha contactat amb aquest amic de la Mónica, que assegura que la dona li va entregar aquest arxiu i li va demanar que l’entregués als Mossos en cas que li passés alguna cosa. L’amic, que finalment ha rebutjat participar en aquest reportatge, assegura per telèfon que va complir la promesa que li va fer a la seva amiga quan va conèixer la desaparició, fa més d’un any.