Dades a Espanya

Alerta per l’augment d’intents de suïcidi amb medicaments, especialment entre menors

Alerta per l’augment d’intents de suïcidi amb medicaments, especialment entre menors
4
Es llegeix en minuts

L’última memòria del Servei d’Informació Toxicològica, dependent del Ministeri de Justícia, alerta sobre un augment en un 29% de consultes basades en intents de suïcidi amb substàncies tòxiques. El grup més afectat dins d’aquesta categoria va ser el de la franja d’edat d’11 a 15 anys, i dones majoritàriament.

Les dades, que fixen el nombre de consultes d’aquest tipus en 6.997, es recullen en un document fet públic aquest dimecres relatiu a l’activitat d’aquest departament el 2022. La informació és recollida per un equip de 20 metges durant els 365 dies de l’any en un servei disponible les 24 hores del dia, segons apunta el departament gestionat per Pilar Llop.

Aquest indicador s’afegeix a altres dades oficials que també parlen d’un augment de l’activitat suïcida a Espanya arran de la pandèmia. Així, el nombre de suïcidis a Espanya durant el 2022 va ser de 4.097, cosa que suposa un augment del 2,3% respecte a l’any anterior, segons les dades provisionals de l’informe ‘Defuncions segons la causa de mort’, publicat el mes de juny per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Línia d’ajuda

D’altra banda, el mes de maig es va complir un any de funcionament de la línia de prevenció de la conducta suïcida que va posar en marxa el Ministeri de Sanitat. Des que el 024 es va posar en marxa fins al 30 d’abril, amb dades d’aquest departament, s’han atès 118.885 trucades, amb un total de 1.347.403 minuts d’atenció. Respecte al perfil de les persones que hi han trucat, el 55,4% té idees suïcides en més o menys grau i el 10,77% són pròxims o de l’entorn, que també poden sol·licitar informació o demanar consol per un dol de suïcidi.

Sanitat té prevista, també, la posada en marxa d’un canal de xat del 024 d’atenció a la conducta suïcida per acostar més el servei a joves i adolescents ja que pràcticament un de cada quatre usuaris del telèfon tenen menys de 30 anys. No obstant, un any després de l’anunci per part de la llavors ministra, Carolina Darias, el servei no s’ha posat encara en funcionament.

Exposicions tòxiques

Pel que fa a les últimes dades de l’institut toxicològic, durant l’any passat es van atendre un total de 79.450 consultes telefòniques, de les quals 62.651 eren conseqüència d’intoxicacions i exposicions tòxiques en éssers humans, mentre que 1.983 intoxicacions van ser patides per animals i les restants 14.816 eren meres consultes informatives no associades a intoxicacions.

La gran majoria d’aquestes intoxicacions que afectaven persones –el 83,1%– responien a causes accidentals, mentre que un 13,4% tenia un caràcter voluntari. En general, les intoxicacions van afectar més les dones (29,2%) que els homes (18,6%).

La majoria, per fàrmacs

Del total de les consultes sobre intoxicacions en éssers humans, incloent-hi tant accidentals com voluntàries, la memòria també reflecteix un predomini de les provocades per medicaments (54,3%), seguit per productes de neteja (20,6%), productes de la llar (6,8%), cosmètics (6,2%), productes industrials (3,6%) i biocides (3,2%). La via d’entrada predominant va ser oral (80,7%), seguida de la inhalatòria (7%).

Segons aquestes dades de Toxicologia, de les 8.246 consultes d’intoxicacions voluntàries, en un 83% (6.997 consultes) dels casos la causa era l’intent de suïcidi. El grup més afectat dins d’aquesta categoria va ser el de la franja d’edat d’11 a 15 anys, amb un 19,7% del total, seguit pel 13,3% de casos pertanyents a la franja de 16 a 19 anys. Per gèneres, els intents de suïcidi es van produir principalment en dones, un 65,9% del total.

En el 86,4% d’aquestes intoxicacions voluntàries, el tòxic predominant van ser els medicaments, sobretot els que afecten el sistema nerviós central (un 81,8% del total). Els medicaments més consumits amb intenció de suïcidi o autolisi, segons les consultes rebudes, van ser els ansiolítics, especialment els derivats de les benzodiazepines, amb un 34,8% de la xifra global, seguits pels antidepressius, de forma aïllada o combinada, en un 32,5% dels casos, i els antiepilèptics, en el 20,6% d’intoxicacions.

Respecte a les intoxicacions per medicaments, la major part (12.971 consultes, un 38,1% del total) corresponen als que actuen sobre el sistema nerviós, seguides per les que actuen sobre l’aparell respiratori (3.941 consultes, un 11,6%) i sobre l’aparell digestiu (3.190 consultes, un 9,4%).

Intoxicació en lactants

En el conjunt d’aquestes intoxicacions medicamentoses s’observa una incidència més gran entre adults (un 52,8%), una circumstància que es repeteix quan les intoxicacions tenen com a causa els medicaments que afecten específicament el sistema nerviós central (58,5%). No obstant, en les intoxicacions que es produeixen per medicaments que afecten el sistema respiratori, la incidència més gran es registra en lactants (19,8%) i nens (40,5%).

Notícies relacionades

En la categoria d’intoxicacions per productes de neteja, la incidència més gran en les consultes va correspondre als lleixius i alliberadors de clor, amb un 24,8% del total del grup, tot i que descendeixen respecte a l’any anterior, quan les consultes representaven un 27,2%.

Respecte als productes cosmètics, es van registrar un total de 3.875 consultes (6,2%), i afectaven especialment els lactants (40,5%) i nens (23,8%). Els cosmètics de més incidència en les intoxicacions van ser els empleats en la cura de la pell, amb un 45,2%, que afecten sobretot els lactants (53%).