Salut

El 8,8% dels adolescents catalans diuen que tenen ganes de morir-se

Al voltant d’un 12% de joves presenten seqüeles mentals com a conseqüència de la pandèmia, segons una macroenquesta d’Educació i Salut feta entre 267.000 joves

El 8,8% dels adolescents catalans diuen que tenen ganes de morir-se

ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus ha tingut conseqüències d’impacte en el benestar emocional dels joves, entre els quals un 8,8% manifesten que tenen ganes de morir o d’adormir-se i no despertar-se, segons mostren els resultats d’una enquesta feta en comú per les conselleries de Salut i d’Educació entre 267.000 joves d’entre 10 i 18 anys d’uns 2.000 centres catalans.

El curs passat Salut i Educació van enviar un qüestionari de 27 preguntes per conèixer la situació emocional de l’alumnat des de cinquè de primària fins a batxillerat, el sondeig més gran fet fins ara a Catalunya sobre aquest aspecte entre els adolescents. La majoria de joves van superar la pandèmia amb normalitat, però no tots: un 13% diuen que senten tristesa o ràbia, i un 7% no es poden treure el sentiment de por, segons els resultats de l’informe a què ha tingut accés el 324.cat.

L’entorn

Un 8,6% dels joves revelen que no poden comptar amb ningú del seu entorn si tenen problemes personals, i un 14% afirmen que ni la seva família ni els seus amics mostren interès pel que els passa. Poc més de la meitat afirmen que la relació amb la família s’ha mantingut estable durant la pandèmia, un 27,7% expressen que ha millorat i un 11,8% afirmen que ha empitjorat.

Notícies relacionades

Els amics continuen sent el principal suport emocional per a gairebé tres de cada quatre joves a escoles i instituts (un 73%), si bé un 35,9% també destaquen en aquest aspecte la figura del tutor.

Educació preveu enviar els resultats de l’enquesta a cada un dels centres, a més d’un diagnòstic del seu alumnat, amb l’objectiu que apliquin mesures individualitzades que ajudin a millorar els problemes detectats.