2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Després de l’allunatge fallit de la sonda russa a la missió d’extreure aigua de la Lluna, aquest dimecres és el torn de l’Índia, país embarcat també en una carrera espacial a la recerca de nous recursos. La missió espacial Chandrayaan-3 preveu completar la maniobra d’allunatge sobre l’inexplorat pol sud de la Lluna. L’operatiu començarà a les 17.20 hora índia (14.20 hora peninsular espanyola). Seran 20 minuts crucials marcats pel suspens després del fracàs de la missió russa Lluna-25, i de la seva predecessora, Chandrayaan-2, que es va estavellar contra la superfície lunar el 2019.

«La missió és a temps. Els sistemes se sotmeten a controls periòdics. La navegació tranquil·la continua», va informar dimarts l’Organització de Recerca Espacial de l’Índia (ISRO) mentre el vehicle espacial completa l’última volta d’òrbita abans de començar l’allunatge.

Quan només falten 24 hores per començar la maniobra de descens, el centre de comandament de la missió, el MOX, «està ple d’energia i emoció», va afegir l’ISRO juntament amb imatges que ubiquen la posició del vehicle a una altitud de 70 quilòmetres sobre la Lluna.

Els 20 minuts del terror

El Vikram, com s’ha batejat el mòdul d’aterratge i que es tradueix com a «valerós», preveu començar el descens final amb un recorregut d’uns 25 quilòmetres a què es refereixen en els mitjans indis com «els 20 minuts del terror».

La part «més crítica de l’aterratge és el procés de reduir la velocitat del mòdul quan comença el descens des d’una altura de 30 km fins a l’aterratge», ha explicat recentment als mitjans el cap de l’ISRO, Sreedhara Somanath.

En aquest pas, la velocitat d’aterratge és d’uns 1,68 km per segon, amb el Chandrayaan-3 en posició horitzontal, així la maniobra consistirà a passar a la posició vertical durant el descens.

El suspens per la carrera cap al pol sud de la Lluna s’ha disparat les últimes setmanes després que Rússia va anunciar la seva pròpia missió a aquesta cara del satèl·lit, que s’esperava que hi arribaria dilluns passat, i que superaria així el Chandrayaan-3 malgrat que aquesta última es va enlairar setmanes abans.

Notícies relacionades

Però el fracàs de Lluna-25 en l’intent per fer un allunatge controlat a la superfície lunar, al perdre el control del mòdul en la fase final, va deixar sola l’Índia amb l’oportunitat de ser la primera i l’única nació que ha aconseguit fins ara arribar a la zona més meridional del satèl·lit.

El Chandrayaan-3 ha necessitat 40 dies per al recorregut des que es va enlairar el 14 de juliol amb el coet de llançament més gran i pesant de l’Índia.