Investigació científica

La ciència accelera la recerca de vida en altres planetes: «Això just acaba de començar»

  • Webb no troba naus més enllà d’Orió però revela un cosmos inèdit

  • Les peces bàsiques per construir la vida a la Terra pot ser que arribessin en meteorits

  • OPINIÓ | «Klaatu barada nikto», per Jordi Serrallonga

La ciència accelera la recerca de vida en altres planetes: «Això just acaba de començar»

Render Area / CARMENES/ J. A. Caballero

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ara mateix no tenim cap prova que indiqui que els ovnis (és a dir, els objectes voladors no identificats) són en realitat albiraments d’alienígenes. Tot i així, les discussions entorn d’aquests fenòmens han revifat l’etern debat de si estem sols a l’univers o si, per contra, la vida al nostre planeta és una anomalia còsmica. ¿Però què sabem realment sobre l’existència (o no) de vida extraterrestre? ¿Quin tipus d’estudis científics s’han realitzat per intentar trobar traces de vida més enllà de la bala blava? ¿I quines conclusions hem obtingut fins ara d’aquestes indagacions espacials? «Fa dècades que la ciència intenta respondre a aquestes preguntes, però no és fins ara que comencem a tenir les eines per respondre-les», explica l’astrofísic Guillem Anglada-Escudé, de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). «La recerca de vida en altres planetes just acaba de començar», explica.

Anglada-Escudé és un dels molts científics que ha dedicat la seva carrera a buscar traces de vida en altres planetes. En el seu cas, explica, les seves investigacions s’han centrat en exoplanetes potencialment habitables (és a dir, que almenys sobre el paper podrien reunir les condicions per allotjar vida) com el cas de Pròxima b. «No hi ha cap estudi fins ara que hagi trobat mostres de vida en un altre planeta», explica el científic que, al seu torn, afegeix un important matís. «També és cert que fins ara no teníem la sensibilitat instrumental suficient per abordar aquest tipus d’investigacions. No ha sigut fins fa relativament poc que hem desplegat instruments científics prou sofisticats per buscar traces de vida en altres mons», comenta.

«Fa dècades que la ciència intenta respondre a aquestes preguntes però no és fins ara que comencem a tenir les eines per respondre-les»

Guillem Anglada-Escudé, astrofísic

En els últims anys, tal com corrobora aquest expert, la ciència ha accelerat la recerca de vida en altres planetes a través, per exemple, de la recerca d’aigua líquida a la superfície d’altres mons (un ingredient essencial perquè brolli la vida tal com la coneixem), l’anàlisi de l’atmosfera d’altres cossos celestes i la recerca de firmes moleculars que puguin indicar la presència present o passada de vida. En tots aquests casos, cada vegada són més els estudis que aprofundeixen en aquestes incògnites i, tot i que comencen a entreveure’s dades interessants, encara no n’hi ha cap que hagi aconseguit trobar proves sòlides sobre l’existència de vida present o passada en altres planetes.

Mètodes per buscar vida extraterrestre

¿Però com s’estan buscant signes de vida en un altre planeta? El cert és que la comunitat científica té oberts diversos fronts per intentar abordar aquesta pregunta. Una part d’aquestes investigacions es realitzen des de la mateixa Terra a través d’instruments científics d’última generació i anàlisi in situ de meteorits i mostres d’objectes espacials.

Una altra part d’aquests estudis es realitza gràcies a les dades recopilades pels telescopis espacials com el Hubble o el James Webb. I una altra part es porta a terme in situ gràcies als vehicles d’exploració espacial enviats a altres mons com és el cas, per exemple, de robots marcians com el Perseverance.

Notícies relacionades

En els últims anys, gràcies al conjunt d’aquests mètodes s’han aconseguit resultats interessants. Hi ha estudis en els quals, per exemple, s’ha aconseguit rastrejar la presència d’algunes molècules i compostos que associem amb l’origen de la vida en planetes com Venus (on es van detectar traces de fosfina als núvols) o en meteorits que venen de més enllà del nostre propi sistema solar. Totes aquestes troballes, segons apunten els experts, suggereixen que alguns ingredients essencials perquè brolli la vida estan pul·lulant per l’espai. La pregunta és si, més enllà de la Terra, han aterrat al lloc idoni i en el moment correcte perquè sorgís alguna forma de vida.

«Si cada vegada que detectem alguna cosa diem que hi ha ‘signes de vida’ al final semblarà que tenim un zoològic al Sistema Solar i no és així»

Jesús Martínez Frías, astrobiòleg

«Cal ser especialment rigorós quan parlem d’aquests temes perquè si cada vegada que detectem alguna cosa diem que hi ha ‘signes de vida’ a Venus, a Mart i a Plutó al final semblarà que tenim un zoològic al Sistema Solar i no és així», va explicar l’astrobiòleg Jesús Martínez Frías, investigador de l’Institut de Geociències IGEO (CSIC-UCM) i president de la Xarxa Espanyola de Planetologia i Astrobiologia, en una entrevista amb aquest diari. «Si la vida fora de la Terra segueix les mateixes normes que aquí, buscar aquestes peces essencials i estudiar com s’han combinat podria ajudar-nos a entendre si hi ha vida allà fora», va argumentar aquest expert en relació amb aquest fascinant debat.