Crisi hídrica

La sequera no remet: el pantà Darnius-Boadella (Empordà) arriba al llindar de l’emergència

La sequera no remet: el pantà Darnius-Boadella (Empordà) arriba al llindar de l’emergència

David Aparicio

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les reserves dels embassaments solen minvar cada estiu. No obstant, això només suposa un problema quan el punt de partida ja és dèbil. I això és precisament el que ha passat aquest any. Les pluges del maig i el juny van donar un petit alleujament, però l’escassetat de pluges ha provocat que l’estat dels pantans s’hagi reduït considerablement en tot just dos mesos.

Notícies relacionades

L’exemple més clar d’aquesta tendència general és l’embassament Darnius-Boadella, que en les últimes hores ha baixat fins al 17,97% de la seva capacitat. En concret, en aquest pantà de l’Alt Empordà ara mateix s’emmagatzemen 10,98 hm3 d’aigua.

L’embassament Darnius-Boadella pràcticament no ha rebut aportacions d’aigua, per les escasses pluges. I la calor tampoc ha ajudat. Davant aquest fet, les existències es van reduir de manera dràstica en poc temps. L’actual, per tant, és una conjuntura que no es preveia quan es va decidir com repartir l’aigua en la comissió de desembassament. La realitat ha sigut pitjor del que indicaven els pronòstics més pessimistes sobre com estaria el pantà a l’agost. Ara, com passa amb la resta de pantans sota mínims, només queda confiar en uns mesos de setembre, octubre i novembre més plujosos de l’habitual.