La Sara, la impostora que va fer creure familiars i pacients que era una metge d’urgències

El Periódico

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La falsa metge que ha enredat el sistema sanitari de Catalunya, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, es diu Sara C.C. i és una dona nascuda a Olot el 1992, que no té coneixements mèdics i que es va instal·lar junt amb la seva parella a Torelló (Osona) fa pocs mesos. En els últims anys ha impostat l’ofici de metge, d’infermera i de tècnic d’ambulàncies en una dotzena d’empreses sanitàries, llocs que inclouen l’Hospital Universitari Dexeus i l’Hospital de Sant Bernabé de Berga, on a més va treballar a la planta d’urgències, atenent com una metge més pacients i prescrivint tractaments farmacològics.

Ser contractada per aquesta dotzena d’empreses, entre les quals compten també Transport Sanitari de Catalunya (TSC) que treballa per al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat, l’Hospital Universitari de Vic i una clínica de cirurgia estètica de Girona, ha deixat al descobert els pocs controls que s’han seguit per comprovar quins professionals atenen els ciutadans catalans. N’hi hauria hagut prou que qualsevol d’aquestes empreses es prengués la molèstia d’acudir als col·legis de metges o infermeres i comprovar que Sara C.C. no constava com a col·legiada i que exercia usurpant el número d’un altre professional. Tot i això, únicament l’hospital de Berga ha acomiadat el seu responsable de recursos humans. La resta de centres, la Dexeus entre aquests, han tirat un espès vel i han esborrat de la seva web el nom de Sara C.C.

¿Qui és la Sara?

Aquest diari ha ensenyat una fotografia de la Sara a veïns d’Olot, inclosos policies locals i tècnics de l’ajuntament, i ningú la coneix. Tampoc les persones consultades que pertanyen a la seva franja generacional. Però va néixer a la capital de la Garrotxa, segons fonts policials, el 1992. 

La Sara convivia 24 hores amb la seva mentida: també va enganyar la seva família i la seva parella

«És originària d’Olot, però ara viu o vivia a Torelló (Osona)», respon breument a través d’Instagram la que era parella sentimental de la Sara, que prefereix no fer declaracions perquè considera la seva relació amb la dona un tema «tancat». Sí que accepta confirmar que la Sara li havia amagat tant a ell com als seus pares que no tenia estudis mèdics i que falsificava la documentació a través de la qual aconseguia una feina rere l’altra. És a dir, el seu nòvio i els seus pares, com els seus pacients, també pensaven que era una metge de veritat. La Sara convivia amb la seva mentida durant les 24 hores del dia. Potser no hi havia cap més manera de carregar amb aquesta il·lusió per viure-la plenament, tot i que fos a costa de la salut dels altres. 

Segons les fonts consultades, les primeres feines les va aconseguir d’infermera, o d’auxiliar d’infermeria. Així va formar part, per exemple, de la plantilla de la petita clínica de cirurgia estètica ubicada al centre de Girona. Les auxiliars d’infermeria, com va fingir ser la Sara, en aquesta clínica han de portar a terme tasques tan delicades com «punxar, instrumentalitzar intervencions quirúrgiques –col·locació de pròtesis mamàries o liposuccions– i subministrar medicació als pacients», aclareix una antiga empleada.

Fent un pas més, la Sara també va entabanar la direcció de l’hospital de Vic perquè la contractés d’infermera a l’àrea d’urgències durant el Nadal del 2018. Segons el diari ‘El nou 9’, els seus companys es van adonar de seguida que no n’encertava ni una i en van promoure l’acomiadament.  

Currículum fictici

Abans de ‘convertir-se’ en metge, va estar un temps treballant de tècnica sanitària en ambulàncies, on va atendre pacients socorreguts pel SEM a través de l’empresa TSC per la comarca d’Osona, on la Sara ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional, o com s’hagi de considerar el temps transcorregut fingint que era un sanitari més del sistema de salut.

Durant aquell període a bord dels vehicles d’emergències consta que la Sara va intentar sense èxit aprovar un curs de Formació Professional. No el va acabar, tampoc ho necessitava: s’havia fabricat un títol fals. 

Quan a finals del 2022, la Sara es va presentar a l’hospital de Berga a la recerca d’una plaça de metge d’urgències portava el sarró buit de titulacions acadèmiques fictícies, però ple d’experiència real. Després d’anys fingint, s’havia convertit en un exemple extrem del que els anglosaxons defineixen com a ‘learning on the job’ (aprendre a la feina). Així va poder sobreviure durant set mesos en un entorn en què es porta a terme una tasca tan essencial i complexa com la medicina interna.

Des de l’hospital remarquen que la Sara va trucar a la seva porta en un moment d’escassetat de metges d’urgències i que, malgrat que va entregar un currículum que hauria d’haver aixecat sospites –abans de complir 30 anys afirmava haver estudiat mòduls de FP i completat les carreres d’Infermeria i Medicina, entre altres qüestions–, va ser contractada amb la promesa que aviat entregaria els documents en paper. Mai ho va fer.

Metge d’urgències

Segons l’hospital de Berga, la Sara va exercir de metge d’urgències entre el desembre del 2022 i el juliol del 2023, un període durant el qual va tractar uns 850 pacients, la majoria dels quals van ser de poca gravetat. Cosa que significa també que per les seves mans en van passar alguns de greus. La seva actitud va ser la d’una metge «prudent», que «preguntava molt», remarquen des del centre hospitalari. La Sara no era la primera vegada que exercia aquesta funció, abans havia fet el mateix a la Dexeus, que no dona cap informació sobre el seu pas pel centre, més breu que el de Berga. 

Com a metge, i fent ús de la llicència usurpada a un facultatiu del Col.legi de Metges de Barcelona, la Sara va receptar medicaments a alguns dels pacients que va rebre, ciutadans que la van escoltar atentament i que van seguir el tractament indicat. 

Detinguda i investigada

Notícies relacionades

L’Hospital de Berga va descobrir que no era ni metge, ni havia sigut tampoc infermera ni tècnica d’ambulàncies. Va ser acomiadada i, a finals de juliol, la Sara es va entregar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra a Vic. Després de passar a disposició d’un jutjat de Berga, actualment es troba en llibertat, però investigada pels delictes d’intrusisme, falsedat documental i usurpació d’estat civil. Els col·legis oficials de metges i infermeres exerciran l’acusació particular contra la Sara.

La Unitat d’Investigació dels Mossos a la comissaria de Berga, que s’ha fet càrrec de la investigació, ha descobert que ha fingit ser una sanitària de diversa graduació en almenys una dotzena de centres diferents. Dies després del seu arrest, els agents van registrar el seu domicili i el seu cotxe a Torelló, a prop del passatge del Firal, una zona en què gairebé ningú coneix tampoc la Sara. Aquest diari ha mirat sense èxit de contactar amb la falsa metge a través de la seva advocada.