Salut

L’obsessió dels adolescents per les begudes energètiques alerta els metges: una sola llauna equival a 4 cafès

L’obsessió dels adolescents per les begudes energètiques alerta els metges: una sola llauna equival a 4 cafès

JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Abans, durant el pati de l’institut se solia menjar un bocata o una pasta dolça. Ara, molts joves es beuen de cop una beguda energètica, com si fos un suc. També en solen consumir diversos envasos de cop abans d’un examen o per rendir al gimnàs. Les ‘energy drink’, que consumides en excés són perjudicials per a la salut perquè suposen un xut de cafeïna i sucre, s’han convertit en el nou alcohol dels adolescents. Una mena de droga, amb la diferència que es consumeix a qualsevol hora del dia, sense amagar-se i, de vegades, barrejades amb alcohol tradicional, fet que incrementa els efectes nocius.

Metges i nutricionistes demanen vetar-ne la venda a menors, ja que en excés generen problemes de salut i insomni

Les begudes estimulants estan totalment normalitzades a causa de les campanyes publicitàries, com la famosa ‘Red Bull et dona ales’, que n’associen el consum a l’increment de la resistència física o a l’estimulació del metabolisme. Però les autoritats sanitàries alerten dels seus riscos per a la salut i alguns metges i especialistes en nutrició reclamen, fins i tot, que se’n prohibeixi la venda a menors com han fet altres països. A Letònia i Lituània estan vetades als adolescents i el Regne Unit i França, entre d’altres, estudien posar-hi limitacions.

A Espanya, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va anunciar el 2021 la seva intenció de «revisar la situació de les begudes energètiques davant els potencials riscos per a la salut que comporta el seu consum». Però el seu propòsit s’ha quedat en 10 recomanacions emeses per l’Agència de Seguretat Alimentaria (AESAN), entre les quals s’inclou que no han de ser consumides per nens, adolescents, embarassades o dones en període de lactància.

Més nois que noies

A més, el ministre va mirar d’impedir-ne la publicitat, a través d’un reial decret que limitava els anuncis d’aliments insans dirigits a públic infantil, però la norma no va prosperarpel veto del Ministeri d’Agricultura. Per això, de moment, l’única restricció vigent és que a les ampolles s’adverteixi que tenen un alt contingut en cafeïna (però no han d’avisar de l’alta quantitat de sucre).

Les dades oficials sobre el consum de begudes energètiques entre els estudiants de 14 a 18 anys indiquen que les consumeixen gairebé la meitat dels joves (el 45%) amb freqüència (en els últims 30 dies), amb una més gran prevalença en els nois (un 50% davant el 39% en dones), segons l’enquesta Estudes del 2021. L’alt percentatge contrasta amb el consum en la població en general, que se situa en el 12,3%, una xifra que augmenta per la franja d’edat de 15 a 24 anys, en què la seva prevalença és del 32,2%. Entre les persones entre 55 i 64 anys cau a un 2,9% (dades de l’enquesta Edades 2020).

El sondeig entre els estudiants revela, a més, que els alumnes que beuen amb freqüència ‘energy drinks’ treuen pitjors notes, surten més a la nit i s’absenten amb més freqüència de l’institut. A més, mostra que un 16% les barreja amb alcohol.

La societat actual

Segons el sociòleg de la Universitat de Cambridge Iago Moreno, la moda de les begudes estimulants es podria equiparar al consum de cafè i te al començament de la industrialització. «La classe treballadora el consumia per habituar-se al ritme de treball de la societat industrial [...]; per això el furor per les begudes energètiques té a veure amb el turbocapitalisme i la necessitat de respondre als ritmes accelerats i hiperconnectats actuals».

El problema és que la majoria dels joves desconeixen de què es componen i quins són els perills que comporten, segons conclou un estudi observacional realitzat en sis instituts de Valladolid i presentat al Congrés de Pediatria del 2022.

Sobre els riscos, l’Agència de Seguretat Alimentaria ha avisat que la cafeïna d’una sola llauna pot equivaler a prendre quatre cafès de cop, per la qual cosa la seva ingesta en excés pot generar problemes cardiovasculars i neurològics, així com alteracions de son.

Els efectes

Per exemple, la divulgadora i experta en alimentació Gemma del Caño explica que aquestes begudes «generen ansietat, irritabilitat, una pujada que treu la son, però la davallada de després provoca que se’n necessiti més». «Hi ha dos efectes terribles: l’addicció i la quantitat enorme de cafeïna en un cos encara desenvolupant-se. Vaig fer una xerrada en un institut i prenien tres begudes grans abans de l’hora de dinar. Terrorífic», conclou.

«Hi ha dos efectes terribles: l’addicció i la quantitat enorme de cafeïna en un cos encara desenvolupant-se»

Gemma del Caño

Experta en alimentació

Al seu torn, Samuel Héctor Campuzano, pediatre i expert en nutrició, assenyala que la cafeïna i altres estimulants que contenen aquestes begudes, com la guaranà, poden provocar «nerviosisme, agitació, insomni i alteració del comportament». «També contenen una alta quantitat de sucres, per la qual cosa poden incrementar el risc de sobrepès. El consum puntual no sol ser perillós però l’aparició d’efectes negatius depèn de la quantitat i la situació de la persona que el prengui».

Notícies relacionades

Del Caño és partidària que es prohibeixi la venda d’aquests productes, almenys per a més petits de 18 anys i més grans de 60. També el conegut nutricionista Julio Basulto, autor de ‘Come mierda’, s’ha posicionat públicament a favor de la prohibició, així com l’oenagé ecologista Justícia Alimentària.

No obstant, altres especialistes, com l’expert en dret alimentari Francisco José Ojuelos, creuen que abans de la prohibició convindria que a les llaunes s’adverteixi clarament de l’alt consum de sucre –ja avisen del perill de la cafeïna– i que si l’avís no funciona, s’opti per incrementar-ne els impostos per desincentivar-ne el consum. Així mateix, és partidari de restringir tota la publicitat, inclosa la que porten a terme ‘influencers’, que suggereixi que aquestes begudes són saludables.