Investigació oberta

Els dos detinguts a Salt tenien una bossa amb material per fabricar explosius

La jutge els deixa en llibertat provisional amb retirada de passaport i prohibició de sortir del país

Dos detinguts a Salt acusats de tinença i fabricació d’armes i explosius

Multimèdia: Ripoll després del 17-A, una ciutat i dos mons enfrontats

3
Es llegeix en minuts

La jutge ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs els dos homes detinguts de Salt acusats de tinença i/o fabricació d’armes i aparells explosius. Els dos arrestats pels Mossos d’Esquadra han passat aquest dijous a disposició judicial davant el Jutjat d’Instrucció de guàrdia de Girona. La jutge els ha deixat en llibertat, però els ha imposat diverses mesures cautelars. D’entrada, hauran de comparèixer periòdicament davant l’autoritat judicial, se’ls ha retirat el passaport i tenen prohibició de sortir del país. Tots dos s’han acollit al dret a no declarar. La causa està oberta per tinença il·lícita d’explosius i armes, indica el TSJC.

Un veí els va sentir en un bar parlar de bombes i d’actuar «per Al·là» i va avisar els Mossos d’Esquadra

Els homes, d’uns 40 anys, van ser detinguts dimarts a Salt en un gran dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra en el qual van participar diverses unitats del cos. Les entrades als seus domicilis eren el punt final d’una investigació iniciada fa poc menys d’un mes i que han liderat agents que pertanyen a la comissaria General d’Informació i que treballen a Girona.

Els arrestats s’han negat a declarar davant la jutge que porta el cas

Tot va començar, com va informar el ‘Diari de Girona’, mitjà del grup Prensa Ibérica, arran d’un avís anònim d’una persona que era en un bar de Salt el mes passat. Va sentir els dos homes parlar sobre bombes i d’actuar per «Al·là». La conversa va fer saltar les alarmes d’aquesta persona, que va avisar la policia local de Salt.

«Amplis coneixements d’electrònica»

Els agents van anar fins al bar on s’havia produït la perillosa conversa i van identificar els dos individus. Tots dos van ser traslladats fins a comissaria i un va entregar de manera «voluntària» una bossa que portaven, com figura a les diligències prèvies.

Hi havia diversos objectes que podien ser susceptibles de ser fets servir a l’hora de crear aparells explosius i armes. El testimoni que va donar l’avís va veure una «bossa blanca de plàstic que contenia un cilindre i de la qual sobresortien uns cables», segons va explicar a la policia.

En aquesta bossa hi havia diversos components. De l’estudi elaborat pels Mossos se’n desprèn que aquests elements podien servir per construir un «sistema de rellotge, temporitzador o comptador additiu o regressió, digital i gestionat mitjançant un microcontrolador programable». Aquest informe també remarca que aquest muntatge era un «circuit sofisticat que requereix amplis coneixements d’electrònica».

La bossa també contenia «components analògics». Aquests «permetien afegir al sistema sensors que podrien ser utilitzats com a trampa en un artefacte explosiu», descriu la policia. D’altra banda, l’informe també apunta que si bé alguns dels elements són «de segona mà», estaven en «bon estat» per poder utilitzar-se.

La policia també assegura que els dos acusats «semblen tenir uns coneixements sobre la iniciació de pols i explosius fora del que s’entendria com a ús lúdic».

Seguiments i telèfons

De fet, durant la conversa captada pel testimoni al bar, un dels detinguts explicava a l’altre com «fabricar una pistola casolana i percussors» per fer armes de foc. Aquest mateix individu, l’instigador, també indica en la conversa que sabia «fabricar boles de formigó amb pólvora dins i un filament de bombeta per fer-ho explotar».

A partir de l’avís del testimoni, els investigadors van començar a indagar, a fer seguiments i intervenir els telèfons. D’entrada van veure que un dels detinguts no va entregar tots els telèfons mòbils que tenia a la policia al principi, sinó que li’n van trobar un altre.

Notícies relacionades

A més, van poder comprovar que els dos homes van coincidir posteriorment a aquesta primera conversa del juliol, en un altre bar de Salt el 8 d’agost. Per tot plegat, la policia va tenir clar que hi havia indicis de l’existència d’un delicte de tinença i/o fabricació d’armes i aparells explosius. Uns delictes que poden suposar una pena de quatre a vuit anys si s’és promotor i organitzador. Mentre que per als cooperadors pot anar entre els tres i cinc anys.

Tenint en compte els fets, la jutge va ordenar el registre dels domicilis aquest dimarts i els Mossos van detenir els dos individus i van intervenir elements relacionats amb els delictes de què se’ls acusa.