La policia de Tailàndia torna a interrogar Daniel Sancho la vigília que s’acabi el seu aïllament

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La policia de Tailàndia havia dit que amb quatre interrogatoris a Daniel Sancho i l’acumulació d’evidències contra ell n’hi havia prou. Aquest dimecres, no obstant, agents de la comissaria de Koh Panghan s’han desplaçat a la veïna illa de Koh Samui per tornar a prendre-li declaració a la presó. No són previsibles noves revelacions: exceptuant la innocència reivindicada en la primera declaració, l’acusat de matar i esquarterar el cirurgià plàstic Edwin Arrieta, amb qui tenia una relació, s’ha mostrat cooperatiu al màxim en les investigacions, la reconstrucció del crim i la recuperació de les restes del cadàver.

El viatge corrobora que la investigació no s’ha acabat malgrat la roda de premsa feta dimarts per presentar les conclusions. Encara falta trobar el passaport, el telèfon mòbil i altres objectes personals del metge colombià. També falta el resultat de l’autòpsia per concretar que va matar Arrieta. La policia va assegurar que durant una baralla Sancho va apunyalar la seva víctima al pit esquerre i aquesta es va desnucar contra la banyera al caure, però encara no saben si va morir per una cosa o l’altra. La prova presentada en la roda de premsa era una samarreta amb un forat compatible amb la fulla d’un ganivet i sense ni una gota de sang.

La policia encara no ha presentat l’escrit amb les seves conclusions a la fiscalia perquè aquesta les examini, demani la pena corresponent i pugui començar la fase oral del judici. Aquest es podria allargar tres mesos si Sancho reitera la seva confessió de culpabilitat, o més del doble si es retracta.

La llei tailandesa concedeix 84 dies a la policia per liquidar les seves investigacions des que el jutge dictés dilluns passat la presó provisional pels delictes d’assassinat premeditat i ocultació de cadàver. N’han transcorregut tot just 9 i no sembla que s’hagi d’allargar. El subdirector de la policia, Surachate Hakparn, va insistir el dimarts que ja comptaven amb evidències sobrades per demostrar l’assassinat premeditat en el judici i va descartar la presència de còmplices. La policia demana per a Sancho la pena de mort, tot i que això li correspon decidir a la fiscalia.

Aquest ritme tan accelerat com estrany a Tailàndia s’ha explicat per l’interès del seu Govern a donar carpetada a l’assumpte tot i que és més probable que hi influís la poca complexitat del cas. La policia va comptar des del principi amb la confessió de Sancho i proves tan contundents com els tiquets de compra de ganivets i una serra la vigília de l’arribada d’Arrieta a l’illa.

Sancho acabarà aquest dijous els 10 dies d’aïllament que ordena el protocol anticovid. El procediment contempla que sigui enviat al pavelló amb els altres presos però és probable que les autoritats penitenciàries allarguin la seva estada a la infermeria per evitar el suïcidi o les agressions.

El final de l’aïllament li permetrà rebre la visita de familiars. De fet, la seva mare, Silvia Bronchalo, exdona de Rodolfo Sancho, està viatjant a Tailàndia per reunir-se aquest dijous amb el seu fill, segons ha avançat el programa ‘En boca de todos’ (Cuatro).

Notícies relacionades

Sancho continuarà a la presó de Koh Samui, considerada amable per als estàndards tailandesos i on s’ajunten presos amb penes menors de 15 anys, fins que s’acabi el judici. Una condemna important, com és previsible, el podria enviar a les temibles presons de Bangkok.

L’interès que continua generant el crim a Espanya contrasta amb la pèrdua de força a Tailàndia. Tot just un parell de periodistes locals es van acostar dimarts a la roda de premsa de la policia malgrat la presència del mediàtic Surachate, àlies ‘Big Joke’.