Un de cada cinc flams del súper són una mala elecció, segons l’OCU

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Una vegada més, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha anat al supermercat i ha comprovat que el que fiquem al cistell deixa molt a desitjar. En aquest cas, els tècnics han analitzat amb lupa els flams i han arribat a la conclusió que un de cada cinc és una mala elecció, segons els paràmetres de l’‘escala saludable’ de l’OCU.

Tenint en compte el nivell de sucre que tenen les postres industrials, el sorprenent és que els altres quatre siguin una bona elecció des del punt de vista nutricional. El cert és que l’OCU, que només salva dues marques (Consum i Reina), tampoc diu que siguin una bona elecció sinó que els qualifica de «simplement acceptables» i recomana que el seu consum sigui només ocasional.

Llet, ou i sucre

Els tècnics de l’OCU han analitzat 72 flams de supermercat, dels quals només cinc incorporen el mínim d’ingredients tradicionals: llet, ou i sucre. La resta substitueixen el sucre per xarops en quantitats sovint excessives o, directament, prescindeixen de l’ou, com passa en els flams de sabors i de formatge. L’ús d’additius és també habitual: només 14 flams els ometen, adverteix l’organització en l’edició d’agost de la seva revista ‘Salud’.

A Espanya, els nens de 7 a 12 anys consumeixen 55,7 grams de sucre afegit, molt per sobre de la recomanació de l’OMS (màxim 25 grams al dia). Així ho afirma un estudi de l’Institut de Nutrició i Tecnologia dels Aliments de la Universitat de Granada, publicat el maig passat. Entre altres conclusions, els investigadors consideren prioritari «revisar la dieta dels escolars», cosa que inclou augmentar la formació nutricional de pares i mares.

Publicat a la revista ‘Nutrients’, l’estudi de Granada revela que la majoria dels progenitors no tenen una visió clara sobre el perfil nutricional dels aliments que es consumeixen a les llars. Als investigadors els crida especialment l’atenció la bona percepció que tenen els progenitors de la rebosteria casolana. La realitat és que, tot i que no siguin industrials, aquestes pastes, pans de pessic i pastissos aporten 17 grams de sucre afegit per ració i tenen un baix índex de densitat nutricional.

Els pares i les mares, segons l’estudi universitari, també perceben positivament les galetes, un dels productes més consumits per la població infantil malgrat que aporten més de 10 grams de sucre afegit per ració.

Sucre i additius

Segons l’‘escala saludable’ de l’OCU, 15 dels 72 flams estudiats resulten una mala elecció. ¿Per què? Primer, per un excés de sucre afegit, comunament en forma de xarops com el de glucosa, que poden sumar fins a 26 grams (uns sis terrossos de sucre) per a un envàs de 100 grams. L’assaig científic ‘Stop Azúcar’ (editat a Espanya per Grijalbo), adverteix de com el sucre es camufla i té fins a 262 noms: sacarosa, glucosa, fructosa, dextrosa, sucre de dàtil, sucre morè, mel, xarop, panela, nèctar d’atzavara...

Notícies relacionades

El segon motiu pel qual l’OCU defenestra els flams analitzats és pel seu excés d’additius. «No és estrany trobar-ne una desena en alguns productes», adverteixen els tècnics. Totes dues pràctiques són especialment comunes en els flams de formatge i de sabors, com els de cafè, xocolata, vainilla o dolç de llet.

L’informe de l’OCU només concedeix bona valoració a dos flams: el flam d’ou del Consum i el flam d’ou al bany maria familiar de Reina. Els altres 55 flams són «eleccions simplement acceptables». L’aportació calòrica mitjana d’aquest tipus de productes és de 132 kcal per 100 grams de producte.