Perfil científic

Cap universitat espanyola és entre les 200 millors del món

La UB baixa posicions en el rànquing de Xangai, que torna a coronar Harvard com la millor facultat del món

La UB baixa posicions en el rànquing de Xangai, que torna a coronar Harvard com la millor facultat del món

Cap universitat espanyola és entre les 200 millors del món

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

El prestigiós rànquing anual de Xangai –que classifica les universitats de tot el món en funció de la seva producció científica– torna a situar la Universitat de Barcelona (UB) com la primera de tot Espanya. Tot i això, baixa posicions internacionals davant el llistat de l’any passat, en el qual estava ubicada entre les posicions 150 i 200. En aquesta ocasió, la UB se situa a la forquilla de 201-300.

El rànquing, una vegada més, està liderat per Harvard (EUA), que ocupa aquest lloc de glòria des de la creació del llistat, el 2003. Actualment, el pòdium es comparteix amb altres centres nord-americans: Stanford i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), informa l’agència Efe.

Les millors universitats espanyoles, segons el llistat, són la UB i la de Granada, situades totes dues a la forquilla de 201-300. Entre les millors universitats espanyoles també figuren la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Autònoma de Madrid, la Complutense (Madrid), la Pompeu Fabra (Barcelona) i la de València, totes situades entre els llocs 301 i 400.

Perfil científic

Hi ha diversos motius que expliquen per què cap facultat espanyola aconsegueix ser entre les 200 millors del món. El primer és que el rànquing de Xangai té un perfil molt científic. Les variables que es tenen en compte són els premis Nobel i les medalles Fields (matemàtiques) tant dels seus graduats com del personal acadèmic. Els articles i la producció científica també tenen molt pes en els criteris de selecció, així com la publicació d’investigacions a prestigioses revistes, com ‘Nature’ i ‘Science’.

Els rectors, a més, sempre han al·legat que les facultats espanyoles desenvolupen la seva activitat científica en un entorn de despesa en R+D que és entre la meitat i la quarta part dels països que situen a les seves universitats al ‘top 200’ dels rànquings internacionals de referència. 

Tampoc és comparable la matrícula que paguen els alumnes dels EUA. A Berkeley ronda els 30.000 dòlars a l’any. I a Harvard, els 60.000 dòlars.

Cambrige

L’edició de l’Academic Ranking of World Universities (ARWU) del 2023, publicat per la Universitat Jiao Tong de Xangai, confirma que les deu universitats més prestigioses del món pertanyen als EUA, amb l’excepció de les britàniques Cambridge (quarta posició) i Oxford, que es troba al mateix setè lloc en què es va situar l’any anterior.

La Universitat brasilera de São Paulo és el centre més ben valorat de l’Amèrica Llatina. És també l’únic llatinoamericà a figurar a la forquilla dels llocs 101 al 150 de millors universitats del món. Cal descendir fins al lloc número 15 per trobar la primera universitat europea, la de París-Saclay, mentre que l’asiàtica més ben posicionada és la pequinesa Tsinghua, situada al lloc número 22.

La sud-africana Universitat de Ciutat del Cap, situada a la franja 201-300 s’alça com la millor de l’Àfrica.

Notícies relacionades

A l’Argentina, la Universitat de Buenos Aires va descendir fins a la forquilla 301-400 després d’haver aconseguit posicionar-se en la 201-300 l’any previ.

En el cas de Xile, la Universitat de Xile va figurar entre els llocs 401-500, mentre que a Colòmbia la Universitat Nacional de Colòmbia es va situar a la franja 901-1.000 després d’haver-se situat en la de 801-900 el 2022.