Talent artístic sense barreres

La Fundació SIFU, entitat dedicada a promoure la inclusió i la integració sociolaboral de les persones amb discapacitat, ha entregat les seves beques SuperArte de l’any 2023

Talent artístic sense barreres
3
Es llegeix en minuts

La Fundació SIFU ha anunciat els guanyadors de les beques SuperArte de l’any 2023. Aquestes beques són una de les propostes de la continuada tasca de la fundació en favor de la inclusió de les persones amb discapacitat. El compromís d’aquesta entitat sense ànim de lucre és transmetre i conscienciar la població sobre la diversitat que hi ha en la societat i la importància d’apostar per la integració i la inclusió de totes les persones. Per fer-ho, compta amb diversos projectes que tenen per objectiu fomentar la convivència, el respecte, la igualtat d’oportunitats, el desenvolupament de competències i la llibertat de les persones.

Un d’aquests projectes és el programa de beques SuperArte, que aquest any compleix la seva quarta edició i continua amb la seva tasca de promoure la creativitat artística en un marc d’igualtat d’oportunitats. En total, 12 músics i tres ballarins rebran aquest any un ajut econòmic per impulsar el seu desenvolupament artístic i el seu aprenentatge.

Un d’ells és Èric Díaz, un jove violoncel·lista que, amb només 3 anys, va ser diagnosticat de TEIA (trastorn de l’espectre autista) i que va trobar en la música una forma única per expressar les seves emocions.

Gràcies a la fundació, l’Èric pot presumir d’haver tocat al Liceu de Barcelona o al Teatro Real de Madrid. «Quan toco davant el públic, al principi és difícil, perquè em costa mirar a la gent», explica l’Èric. «Sento una mica de pressió, però quan veus tanta gent et sents orgullós de veure fins on has arribat i on estàs tocant». I és que la clau d’aquest projecte és acompanyar els artistes fins on ells es proposin, ajudant-los a realitzar estudis de professionalització o especialització. «El programa de beques SuperArte és un dels nostres projectes més il·lusionants, perquè permet a joves de tot Espanya impulsar el seu talent», afirma Cristian Rovira, president de Fundació SIFU.

L’entitat entrega tres tipus de beques: les destinades a la formació d’artistes que desitgen dedicar-se a la música i la dansa de forma professional, les orientades a persones que desitgen continuar creixent com a artistes a tall de realització personal i, finalment, una nova categoria destinada a projectes d’innovació tecnològica que faciliten el creixement artístic de les persones amb discapacitat.

Un d’aquests projectes becats per la Fundació SIFU és l’Eyeharp, un instrument que es toca amb la mirada i que ha permès al seu beneficiari principal, Joel Bueno, complir el somni que tenia des de petit: ser músic.

Al principi, semblava que el Joel no ho tindria fàcil, ja que té una tetraparèsia espàstica que afecta la seva mobilitat i llenguatge verbal. Però els seus pares no es van rendir, van buscar la manera de fer-ho possible i van trobar l’Eyeharp. Com explica el pare del Joel, Jordi Bueno, aquest projecte els va donar «una oportunitat meravellosa» de poder fer realitat el somni del seu fill. Però no només això. Ara el Joel també té l’oportunitat de participar en formacions artístiques i interactuar amb altres músics, i arribar així «a la plena inclusió social». «Les barreres arquitectòniques són molt importants, però la social està oculta i és la més dura», explica el pare del Joel.

La fundació treballa en cada projecte per fer caure aquesta barrera oculta. A més a més de les beques SuperArte, també entrega les beques Desafíate, l’objectiu de les quals és donar visibilitat a esportistes amb diversitat funcional i ajudar-los a complir els seus reptes.

Per incidir encara més en la plena integració de les persones amb discapacitat, l’entitat disposa de tota una àrea d’integració sociolaboral i realitza accions de sensibilització com testimonials, exposicions, o La Gala más IN, l’esdeveniment cultural inclusiu més gran d’Europa.

Beques SuperArte 2023

En aquesta quarta edició, quinze artistes han vist reconeguda la seva trajectòria artística en favor de l’art sense barreres. Els beneficiats de les beques SuperArte han sigut:

- En el camp musical: Andrea Jayme (cant i percussió), Rosa Coma (cant i violoncel), Ana Rayen Defríes (vent metall i percussió), Álex Turu (violoncel, piano i acordió), Asier Mediavilla (violoncel), Guillem León (piano), Aarón Moratón (violí), Jesús David Sánchez (piano), Nieves López (cant i producció musical), Arnau Pozas (saxo), Néstor Díez (flauta travesera i piano) i Èric Díaz (violoncel).

- En el camp de la dansa: Iván Buendía (dansa clàssica, contemporània, aèria i teatre musical), Anais Vinuesa (flamenc, dansa moderna i contemporània) i María Dolores García (flamenc).

Temes:

Art Música