Incendi a Portbou

La matinada més llarga a Colera: «Veure les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposa»

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Centenars de persones han passat la nit al càmping Sant Miquel de Colera, després del confinament anunciat per les autoritats. Algunes passejaven observant les flames i d’altres s’han mantingut a les botigues i als bungalous. Els treballadors del càmping han repartit menjar per a tothom.

Així ho ha explicat a EL PERIÓDICO un dels empleats d’aquest establiment. Quan el foc va començar a la tarda, allotjaven unes 500 persones. «Algunes es van espantar i van començar a córrer, van pujar als cotxes i van tocar el dos. D’altres, en canvi, no en van tenir temps, perquè de seguida van aparèixer els Mossos d’Esquadra per decretar el confinament», detalla aquest treballador.

«Ha sigut molt bèstia»

«Ha sigut molt bèstia, teníem el fum a sobre i la cendra no parava de caure del cel», afirma. La nit, al càmping Sant Miquel, ha sigut llarga, amb molta gent pendent de l’esdevenir del foc.

Sandra Carré, veïna del poble de Colera, explica el caos que, de sobte, es va instaurar al poble: «Vaig sentir una primera sirena. Després, una altra. I en pocs minuts, ja no paraven de sonar». La gent va sortir als balcons al crit de «foc, foc». Carré va optar per anar-se’n fins a la platja amb el seu fill de 6 anys: «Hem intentat desdramatitzar-ho tot, dient-li que a l’aigua estàvem segurs, perquè estava molt preocupat».

Olorar el fum des de Cadaqués

Després, el fum i la cendra van començar a arribar a la platja, i diversos cotxes de policia van demanar als curiosos que tornessin a casa, fins que part del fum va anar escampant. L’olor i les cendres han continuat tota la nit. Com que algunes finestres eren velles, per molt que les tanquessin, no podien deixar de percebre la presència d’un fum que es podia olorar des de Cadaqués.

«És desagradable, la veritat. En alguns moments ens ploraven els ulls al respirar tota aquesta barreja», va assegurar. El seu fill es va tranquil·litzar i a l’entrar a casa, van mirar una pel·lícula. Però aquesta haurà sigut una nit per no oblidar: «Tranquil·la, tranquil·la, no hi he estat, sincerament. Les flames de nit, amb el rugit de la tramuntana, imposen. Es veia que ens tocaria. Altres anys havien tingut incendis a Llançà, al Port de la Selva. Nosaltres, a Colera, l’havíem esquivat, però aquí el tenim».

Bar obert

Notícies relacionades

Xavier Ortells, també estiuejant, s’ha quedat relativament tranquil quan, a mitjanit, ha vist que ja no es veien tantes flames com cap al tard. A la plaça del poble, un dels bars es mantenia obert. I ja es podia respirar millor.

Ell va aprofitar part de la nit per sortir a fer un passeig: «Tant bon punt m’he allunyat de casa, ja podia veure les flames amb claredat, potser una mica més a prop de Portbou. M’imagino que són els diversos flancs de què parlen els bombers». Els veïns de Colera i Portbou, avui, no es desperten pendents del mar sinó de la muntanya, per saber com evoluciona l’incendi i si ja estan una mica més a prop de tornar a la normalitat.