Investigadors de l’Hospital del Mar detecten la covid i la seva gravetat pel so de la tos
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors del Servei de Pneumologia de l’Hospital del Mar i de l’Hospital del Mar Research Institute han aconseguit detectar la covid i el seu nivell de gravetat a partir d’un mètode tan poc invasiu com l’anàlisi de la tos del pacient.

La recerca, en què també participen l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN), s’ha fet analitzant la gravació, amb un telèfon intel·ligent, dels sons de tos voluntària en 70 pacients amb covid durant les 24 primeres hores de l’ingrés a l’hospital.

Casos greus i evolució

Els facultatius han aconseguit registrar diferències significatives de freqüència entre els sons d’aquests malalts i els emesos per persones amb altres patologies respiratòries. Aquest factor diferencial els ha permès detectar mitjançant la tos qui té covid.

De fet, l’anàlisi de la tos podrà servir tant per diagnosticar de manera precoç els pacients amb covid-19 greu com per fer el seguiment de l’evolució, i sospesar possibles complicacions, fins i tot a distància, a través de futures aplicacions que permetin gravar la tos i filtrar-la per algoritmes.

Malgrat l’avenç ja aconseguit, ara, apunten, serà necessari portar a terme més recerca amb dades de més pacients i el desenvolupament d’algoritmes i models d’intel·ligència artificial que puguin analitzar la tos de manera eficient i precisa, així com proves en entorns clínics reals per testar-los.

Alternativa menys intrusiva

El metge adjunt del Servei de Pneumologia, Oswaldo Antonio Caguana, ha explicat que aquest mètode «ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació amb les proves convencionals de saliva i frotis nasal, i podrà proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia».

«Amb l’ajuda de bioenginyers, vam fer servir un programa d’anàlisi de freqüències de la tos amb què vam observar que tenien variabilitat els pacients amb covid, tant greu com lleu, i que el pic de la freqüència era diferent. Van ser resultats sorprenents», ha explicat.

Ideal en àrees precàries

Caguana ha apuntat la possibilitat de controlar a distància el pacient mitjançant la recepció dels sons de la tos per comprovar-ne la millora o bé, en cas contrari, per derivar ingrés hospitalari.

Notícies relacionades

A banda d’això, el cap emèrit del Servei de Pneumologia, el doctor Joaquim Gea, ha afegit que les conclusions poden ser útils «en àrees amb infraestructura mèdica insuficient i en situacions d’emergència, per ajudar a identificar i aïllar els pacients amb covid-19 de manera oportuna, facilitar l’atenció mèdica adequada i la implementació de mesures de control.»

Els investigadors també han destacat que, malgrat que l’estudi s’ha centrat en la covid, s’obre la porta a utilitzar aquest model en altres patologies respiratòries. El mostreig de sons de tos de la covid es va portar a terme amb dades recollides entre l’abril de l’any 2020 i el maig del 2021.