Alta tensió

El Govern enutja la Generalitat al traslladar-li l’última decisió per aprovar la MAT entre l’Aragó i Catalunya

L’Executiu de Pedro Sánchez ha aprovat aquesta setmana les condicions que han de donar llum verda a la polèmica línia elèctrica

El Govern ha d’emetre un informe de biodiversitat favorable per a l’autorització definitiva del projecte

David Mascort: «El preu de l’aigua s’apujarà; si no es paga amb rebuts es farà amb impostos»

L’entrada en emergència per sequera indigna els ajuntaments: «És impossible controlar qui rega el seu jardí»

El Govern enutja la Generalitat al traslladar-li l’última decisió per aprovar la MAT entre l’Aragó i Catalunya

ACN / Mar Pratdesaba

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

L’aprovació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Catalunya i l’Aragó per part del Govern ha enutjat alcaldes i associacions que fa temps que s’oposa a aquest gran projecte de trasllat d’energia. En les últimes hores, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, s’ha afegit a la indignació al criticar que el Govern pretengui traslladar la responsabilitat sobre la MAT a la Generalitat. La línia dibuixada sobre els plans preveu 182 quilòmetres que haurien d’unir Terol (Aragó) amb Begues (Barcelona) i, en cas que tirés endavant, creuaria 40 municipis.

La validació de la línia ha aparegut en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquesta mateixa setmana, amb la condició que el Govern de la Generalitat emeti un informe de biodiversitat favorable. És a dir, és el Govern el responsable de donar el vistiplau definitiu a aquesta línia que connectaria la planta fotovoltaica de Jaume I de Valmuel amb Begues, un projecte que s’arrossega des d’anys enrere i que des del primer moment ha aixecat reticències al territori.

Mascort, no obstant, considera que l’autorització d’aquest tipus de línies ha de dependre de la Moncloa: «Són ells els que en tenen la competència. És deslleial que quedi en mans de la Generalitat, amb la condició d’emetre informes per aprovar-la».

Informes desfavorables

El conseller recorda que fins al moment ja s’han emès tres informes de biodiversitat desfavorables i que són els tècnics els que han de realitzar el pròxim, tot i que també és cert que a l’abril es va dictar una declaració d’impacte ambiental positiva per part del Ministeri per a la Transició Ecològica que ja va irritar els municipis afectats.

Mascort adverteix que no se’n pot saber quin serà el resultat ni quan estarà llest. Per tant, no serà un procés ràpid, ja que s’han d’analitzar les condicions presentades per part del projecte. Per al Departament d’Acció Climàtica, el model energètic ideal és un altre. Políticament, no estan d’acord amb la infraestructura, tot i que la decisió final estigui en mans de tècnics. Catalunya prefereix apostar per línies de distribució que no impliquin grans parcs ni grans línies de transport d’electricitat.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de Mascort, el Govern es proposa «colar el seu model per la porta del darrere». Un model que, insisteix el conseller, va en la direcció contrària del que considera la Generalitat que és adequat. Es pot recordar que el Ministeri per a la Transició Ecològica també va admetre mesos enrere que era difícil que el projecte fos viable ambientalment.

«Creiem que l’impacte acumulat d’aquestes grans distàncies fan difícil suportar una avaluació ambiental favorable», va dir la ministra Teresa Ribera. Ara és la Generalitat qui haurà d’emetre aquest informe sobre les afectacions a la biodiversitat, un document que determinarà els pròxims passos d’aquesta línia de molt alta tensió que hauria de transportar una gran quantitat d’energia des d’Aragó fins a Catalunya.