Durant una setmana

Trànsit inicia avui una campanya per controlar els excessos de velocitat

La DGT recorda que una col·lisió a 180 km/h equival a caure des del pis 36

Uns 460.000 cotxes han deixat Barcelona en l’operació sortida de l’agost

Trànsit inicia avui una campanya per controlar els excessos de velocitat

Jesús Hellín / Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha iniciat aquest dilluns una campanya intensiva per lluitar contra l’excés de velocitat a carreteres i municipis, que conclourà diumenge vinent, 6 d’agost, i en la qual participaran els Mossos d’Esquadra i les policies locals.

Segons informa el SCT, en l’última campanya sobre controls de velocitat, que es va portar a terme entre el 27 de març i el 2 d’abril, es van interposar gairebé 30.000 denúncies en una setmana (quatre van ser penals, i la resta, administratives).

Aquestes xifres indiquen que van ser denunciats una mitja de més de 4.000 conductors al dia per excés de velocitat. El 2022, l’excés de velocitat va representar l’11% del total de factors concurrents dels accidents mortals en zona interurbana.

La Direcció General de Trànsit (DGT) recorda que un dels efectes negatius més destacats que té la velocitat és que afecta el procés de percepció visual del conductor. Provoca l’anomenat efecte túnel, redueix la capacitat d’anticipació i afavoreix l’aparició de la fatiga, l’agressivitat i les distraccions.

Notícies relacionades

A mesura que el conductor augmenta la velocitat, disminueix l’amplitud del camp visual útil. La conseqüència és que s’impedeix apreciar qualsevol perill als laterals de la carretera, cosa que és especialment perillosa a les interseccions. 

D’aquesta manera, com més elevada sigui la velocitat, menys capacitat té el conductor per poder veure i analitzar el que passa al seu voltant: senyals, vianants i altres vehicles. A 80 km/h es produeix una pèrdua del 35% en l’eficàcia visual, expliquen fonts de la DGT, que destaquen que una col·lisió a 50 km/h equival a caure des d’un tercer pis, una col·lisió a 120 km/h equival a caure des del pis 14 i una col·lisió a 180 km/h equival a caure des del pis 36.