Més que altres anys

Salut alerta de l’augment d’una infecció contagiosa de la pell en nens

Des de fa un mes es detecten casos continuats d’impetigen, una patologia causada per un bacteri

¿Què és l’impetigen? Causes i tractament

La Unesco alerta de l’ús de la tecnologia en escoles i instituts

cmontanyes45578080 impetigo181023154635

cmontanyes45578080 impetigo181023154635 / pavsie 123RF

3
Es llegeix en minuts

Com cada any, amb l’arribada de la calor augmenten els casos d’impetigen, una infecció bacteriana que provoca petites lesions i butllofes a la pell sobretot en nens. No obstant, aquest any el Departament de Salut està detectant un creixement continuat de casos des de fa un mes, fins al punt que la setmana passada la incidència era de 41 casos per cada 100.000 habitants a Catalunya, segons informa Diari de Girona, mitjà del grup Prensa Ibérica igual com EL PERIÓDICO. Només a la Regió Sanitària de Girona, Salut en va detectar 347 casos, un 22% més que fa un mes. A més, si ho comparem amb el mateix període de l’any passat, llavors se’n van detectar 238, un 46% menys. La diferència amb el 2021 i el 2020 és encara més àmplia, ja que se’n van registrar 92 i 67, respectivament.

Només a la Regió Sanitària de Girona, Salut en va detectar 347 casos, un 22% més que fa un mes

És necessari retrocedir fins al 2018 per trobar un número elevat de casos d’aquesta patologia. De fet, va ser un any marcat per diversos brots d’impetigen, sobretot a finals d’estiu i tardor. Fins al novembre se n’havien detectat 43 a tot Catalunya, la majoria d’ells a la ciutat de Barcelona ja partir del setembre, sobretot en l’entorn escolar.

Salut també ha detectat un augment de casos de faringoamigdalitis

Els valors a què s’estan arribant aquest any també es van acabar registrant l’any passat, tot i que va ser més endavant, ja el mes d’agost. Aquest any, doncs, la infecció està arribant abans i caldrà veure quina evolució seguirà.

Similar a una ferida o picada

Es tracta d’una malaltia de la pell que afecta sobretot nens d’entre 2 i 5 anys, tot i que es pot detectar en persones de totes les edats. El pronòstic és bo, pot curar-se fàcilment en pocs dies amb pomada antibiòtica, però és important tractar-la per evitar contagis o l’extensió de la malaltia.

L’impetigen és una infecció bastant desconeguda que, en ocasions, és difícil d’identificar perquè es pot confondre amb una ferida o una picada.

Sol ser de caràcter lleu, però molt contagiosa. Pot estendre’s fàcilment a altres zones del cos ja altres persones per contacte directe o indirecte. L’impetigen és més comú a l’estiu i també a principis de la tardor, ja que la calor i la humitat afavoreixen la seva aparició. És freqüent que aparegui en l’entorn familiar, escoles i altres centres en els quals hi ha molt contacte entre les persones. Mantenir una adequada higiene és la millor mesura preventiva.

El període d’incubació és variable, d’entre 1 i 10 dies, segons el bacteri causant. El símptoma més comú de l’impetigen és l’aparició de lesions a la pell. La presentació més habitual és en forma de butllofes amb contingut inicialment transparent i més tard tèrbol. Les butllofes es trenquen amb facilitat deixant una zona vermellosa inflamada que es cobreix d’una crosta fina groguenca. Aquesta crosta es desprèn sense deixar cicatriu.

Les lesions habitualment apareixen agrupades en número de 3 a 6 i es localitzen més freqüentment a la cara, al voltant dels orificis de la boca o nas, i en les extremitats, tot i que poden assentar-se en qualsevol àrea de la superfície corporal. Es presenten amb més freqüència en zones de la pell amb ferides, esgarrapades, etc. i per tant, les zones descobertes són les que resulten afectades més sovint.

Augment de faringoamigdalitis

El bacteri estreptococ, principal causant de l’augment de l’impetigen, també s’està fent notar en altres infeccions com la faringoamigdalitis, en la variant estreptocòcica. Tot i que en les últimes setmanes han baixat els casos, se n’estan detectant un 80% més que l’any passat.

Notícies relacionades

Finalment, en el cas de l’escarlatina, també causada pel bacteri estreptococ, Girona està registrant una forta davallada de casos, després d’un pic registrat a mitjans de maig, amb un total de 73 casos en una setmana. Aquests últims dies només se n’han detectat 10.

L’escarlatina també és una infecció que afecta la pell, tot i que també té altres símptomes com la inflamació dels ganglis del coll, dolor de coll i febre superior a 38 graus, que ajuden a confirmar el diagnòstic.