Drama

Moren almenys 51 balenes pilot després d’encallar-se en una platja d’Austràlia

Any rècord de cetacis a Barcelona

Barcelona crea una rèplica virtual de la Terra

Les autoritats segueixen intentant reflotar-ne 46 més que segueixen amb vida 

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

 Almenys 51 balenes pilot han mort després d’encallar-se a la platja de Cheynes, al sud-oest d’Austràlia, i les autoritats han confirmat que estan «realitzant un gran esforç» per reflotar-ne 46 més que es troben encallades.

 Els cetacis van començar a encallar-se a l’esmentada platja dimarts passat a les 16.00 hora local, i han acudit en la seva ajuda un equip de 70 funcionaris governamentals, entre els quals també Hi ha agents de Policía, i 50 voluntaris més, segons ha informat la cadena australiana ABC News.

 «La gent està intentant assegurar-se que els animals es mantinguin molls, i després un veterinari farà una avaluació de l’estat de l’animal mentre està al costat de l’aigua abans que considerem traslladar-lo a aigües més profundes. (Seria preferible) intentar posar-los a tots a l’aigua alhora, per intentar evitar que els animals tornin a encallar-se», ha declarat el portaveu del Govern sobre Vida Salvatge, Jeremy Friend.

 Friend ha afirmat que les condicions meteorològiques estan complicant les tasques de rescat al ser poc favorables, ja que ha augmentat el risc d’hipotèrmia a l’estar exposat als «elements», a més de la possible amenaça de taurons.

 Un altre dels inconvenients de les tasques de rescat és que algunes de les balenes tornen a la vora després de ser tornades al mar.

 «En el moment en què qualsevol calderó o balena arriba a terra, el rellotge comença a córrer en termes de supervivència», ha manifestat la científica marina Vanessa Pirotta.

 Les autoritats han anunciat el tancament temporal de la platja, i han assegurat que ja compten amb prou voluntaris de moment.

Motius de l’encallament

 La científica i investigadora de mamífers marins Rebecca Wellard ha assegurat que, tot i que es desconeixen els motius pels quals les balenes es veuen involucrades en aquestes situacions, es creu que podria ser a causa de les seves cohesionades estructures socials.

 No obstant, altres científics han suggerit que aquest encallament concret pot haver-se produït per la presència d’orques que es trobaven de caça.

 «Estan molt unides en els seus grups, de manera que si hi ha un animal malalt, els altres poden encallar-se amb ell. Si hi ha problemes de navegació, poden seguir-se els uns als altres», ha explicat Wellard.

Notícies relacionades

 La científica ha afegit que aquesta espècie s’encalla en grans quantitats de forma habitual, i que a Austràlia sol passar una vegada a l’any.

 Aquesta espècie de balenes ha estat involucrada en molts encallaments massius, com en el cas de 250 balenes pilot mortes després d’encallar-se en una platja Nova Zelanda el 2022, les 477 de Nova Zelanda el mateix any o les 380 que van morir a les costes de Tasmània el 2020.