Informe de l’organització Champs

El 82% de les morts infantils en països de renda baixa es podrien evitar

Un estudi confirma que la desnutrició és una de les causes més freqüents de les morts de nens i nenes

Desnutrició: el llast de la policrisi de la infància

El 82% de les morts infantils en països de renda baixa es podrien evitar

Save the Children

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 82% de les morts infantils en països de renda baixa es podria evitar, segons un estudi de l’organització no governamental Champs publicat a ‘JAMA Network Open’. L’estudi, que va utilitzar la tècnica d’autòpsia mínimament invasiva desenvolupada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), va detectar un agent infecciós en el 87% dels casos i assenyala la desnutrició com la causa més freqüent.

El 99% de les morts de més petits de cinc anys es produeixen en països de renda baixa i mitjana. «Si volem prevenir aquestes morts, necessitem conèixer-ne les causes, però el problema és que no tenim dades fiables», explica el pediatre català Quique Bassat, investigador a l’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa.

L’informe destaca la necessitat de distingir entre causes subjacents (les que inicien la cadena d’esdeveniments que condueixen a la mort) i les causes immediates de mort. «Aquesta distinció és important perquè la mort pot ser el resultat de la interacció entre diferents afeccions», explica Bassat, que forma part d’un equip que ha desenvolupat i validat una tècnica mínimament invasiva per obtenir biòpsies de diferents òrgans i poder determinar les causes de mort mitjançant anàlisis histopatològiques i microbiològiques. Aquesta tecnologia va ser adoptada per Champs, una xarxa internacional de vigilància de mortalitat infantil llançada el 2016.

Àfrica i Àsia

En l’estudi, un equip de Champs liderat per Bassat va investigar les causes de mort infantil en set països de l’Àfrica subsahariana i el sud-est asiàtic (Moçambic, Sierra Leona, Kenya, Mali, Etiòpia, Sud-àfrica i Bangladesh). L’anàlisi va incloure 636 morts en nenes i nens d’entre un mes i cinc anys, ocorregudes a les seves llars o a l’hospital entre el 2016 i el 2020. 

Les principals causes subjacents de mort van ser: desnutrició (16,5%), infeccions pel VIH (11,9%), malària (11,2%), defectes congènits (10,1%), infeccions respiratòries (8,4%) i diarrees (7,2%). En el 87% de casos, es va detectar un agent infecciós (el més freqüent va ser la ‘Klebsiella pneumoniae’, un bacteri principalment associat a infeccions hospitalàries, seguit del paràsit de la malària i el bacteri causant de pneumònies).

«Només el 25% de morts es devia a una sola causa. Totes les altres es devien a una complexa interacció de factors», remarca Bassat. D’aquí ve la importància de considerar tota la cadena d’esdeveniments que condueixen a la mort, i no només la causa immediata, per dissenyar estratègies de prevenció més efectives.

Notícies relacionades

L’estudi va concloure que el 82% de les morts analitzades podrien haver-se evitat, cosa que obre moltes oportunitats per dissenyar intervencions específiques. 

Desnutrició

La desnutrició, en paraules dels responsables de l’Unicef, és el llast de la policrisi de la infància, una emergència global i històrica que no es veia des de la Segona Guerra Mundial. Les xifres de l’organisme internacional al Txad, com en altres països de la banya d’Àfrica, són duríssimes: un de cada 10 nens no complirà els cinc anys. Un de cada 10 nens de menys de cinc anys té desnutrició aguda –o el que és el mateix: 1,8 milions– i, entre aquests, el 2% –380.000 nens i nenes– tenen desnutrició aguda greu, la forma més letal de desnutrició i una de les principals amenaces per a la supervivència infantil. Nou de cada 10 no mengen prou i no tenen accés a aliments nutritius i variats.