Incendis forestals

L’incendi forestal de La Palma es troba fora de control pel fort vent

L’àmbit territorial de l’emergència comprèn el municipi de Puntagorda

De manera preventiva, s’ha desallotjat l’alberg de La Punta i s’ha confinat una residència de gent gran

2
Es llegeix en minuts

El president de les Canàries, Fernando Clavijo, va informar als mitjans de comunicació que l’incendi de La Palma, que afecta els municipis de Tijarafe, Puntagorda i Garafía, es troba ara mateix fora de control. Les condicions meteorològiques i les ratxes canviants de vent han complicat les tasques d’extinció i han reactivat la cua de l’incendi a Garafía. De moment, el foc no ha entrat a la Caldera de Taburiente, però ha passat per sota d’El Reventón i es troba a la zona de l’Hacienda del Cura, el que fa témer que es pugui endinsar pel parc nacional. 

Ara mateix hi ha 4.500 hectàrees afectades. Fins al moment 2.021 persones han rebut l’ordre d’evacuació, però només n’hi ha 32 al centre d’acollida de Los Llanos i cap al de Tazacorte. 

El president va fer una crida a la responsabilitat de tots els veïns de la zona perquè segueixin les indicacions dels agents pel perill que un canvi de vent porti el foc al centre del poble de Tijarafe. Així mateix, va ressaltar que «en una emergència primer s’han de protegir les persones, després els béns materials i en tercer lloc hi ha les tasques d’extinció».

 El president Clavijo va avançar que «hem demanat a la Delegació del Govern d’Espanya a les Canàries i al Ministeri de l’Interior l’activació dels GRS, ja que els efectius que fan en tasques d’evacuació es troben amb problemes per portar a terme els desallotjaments i va insistir en la necessitat que la població faci cas de les indicacions dels canals oficials». 

Recursos que actuen en l’incendi

El president de les Canàries va assenyalar que s’ha ordenat la intensificació de totes les tasques d’extinció abans que caigui la nit i abans que es retirin els mitjans aeris durant les hores nocturnes. Ara mateix, hi ha 10 mitjans aeris activats dels quals 5 estan operant: 2 helicòpters de capacitat mitjana de 1.500 litres, 2 de lleugers de 900 litres i 1 helicòpter de coordinació. De camí a La Palma hi ha un FOCA del Ministeri de Transició Ecològica i s’ha activat un segon hidroavió que arribarà demà.

Notícies relacionades

 Des del Govern de les Canàries, s’han portat a terme tasques de coordinació amb diversos ministeris, entre els quals el d’Interior, el de Defensa i el de Transició Ecològica. El ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, com a representant del Govern a la zona, ha assegurat que es posaran a disposició tots els mitjans possibles per facilitar l’extinció del foc l’abans possible i va destacar la correcta coordinació de les administracions sota les directrius del Govern de les Canàries. En aquest sentit, va insistir que en aquests moments el més important és la màxima coordinació entre administracions i el màxim suport possible als professionals que estan treballant sobre el terreny. 

El president del Cabildo de La Palma, Sergio Rodríguez, va fer una crida a la responsabilitat. «Estem parlant d’una qüestió molt seriosa, venim d’on venim i sabem el que signifiquen les emergències i hem d’actuar amb responsabilitat i fer cas a totes les autoritats i desallotjar les cases si ens ho demanen». De la mateixa manera, va insistir en la necessitat que la població estigui atenta als canals oficials i va posar en valor la coordinació entre totes les administracions.