Estadística de l’INE
Les custòdies compartides creixen i ja s’atorguen gairebé en la meitat dels divorcis
Menys casaments i divorcis, i més poliamor: la cartografia de les relacions a Espanya
A Espanya cada vegada es casa menys gent i, en conseqüència, cada vegada hi ha menys divorcis. I, tot i que són més sonades les separacions conflictives, el 80% són de mutu acord. En aquest escenari, s’ha doblat el nombre de ruptures en les quals els dos pares obtenen la custòdia compartida dels fills. El 2022, es va atorgar en gairebé la meitat dels divorcis, el 45,5%, només cinc punts menys que les custòdies atorgades només a la mare (el 50,6%). El 2013, la modalitat compartida a penes era present en el 17,9% de les separacions.
Aquestes són les principals novetats que conté l’estadística de nul·litats, separacions i divorcis que l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat aquest dijous. L’informe indica que l’any 2022 es van produir 84.551 ruptures matrimonials, un 6,7% menys que el 2021. Així, els divorcis tornen a la tendència descendent que es va iniciar el 2017 i només es va veure interrompuda el 2021, a causa que el primer any de pandèmia moltes parelles no es van poder separar per les restriccions i l’any següent es va produir un efecte rebot.
Els divorcis representen el 96,2% del total; les separacions, el 3,8%, i les nul·litats –invalidació del matrimoni–, menys del 0,1%.
La tendència a la baixa es correspon amb el descens del nombre de matrimonis. La dada no apareix en l’estadística de l’INE publicada aquest dijous, però informes de l’organisme anteriors indiquen que cada vegada menys parelles segellen la seva unió davant un jutge o l’Església, i per això cada vegada hi ha menys divorcis.
Les custòdies
De nou, el 2022, el 80% de les separacions van ser de mutu acord. El 61,2%, per sentència; el 25,9%, per decret, i el 12,9%, per escriptura pública. El 45,5% dels matrimonis trencats no tenien fills menors o més dependents econòmicament. En la resta, sí, i el 50,6% de les custòdies dels fills van ser atorgades a la mare; el 45,5%, als dos progenitors; el 3,5%, al pare, i el 0,4%, a altres institucions o familiars.
El nombre de custòdies compartides ha augmentat des del 17,9% del 2013 fins al 45,5% del 2022, només cinc punt menys que les custòdies atorgades només a la mare, ja que les legislacions autonòmiques han anat incorporant aquest model com el més desitjable, perquè implica els dos progenitors en la cura dels fills. El canvi de tendència va en línia amb els avenços de les dones en l’àmbit laboral i domèstic, en què han lluitat per deslligar-se del rol tradicional de cuidadores en exclusiva.
No obstant, la custòdia compartida no és la millor opció en aquelles ruptures conflictives o on el jutjat estima que, per les circumstàncies d’un progenitor o l’altre o dels fills, no és el millor per al bé superior del menor.
L’estadística indica, a més, que en el 55,3% dels divorcis es va assignar una pensió alimentària. En el 57,5% dels casos el pagament va correspondre al pare; en el 3,9%, a la mare, i en el 38,6%, a tots dos.
L’edat
Respecte a la presentació de la demanda, el 70,3% van ser presentades pels dos cònjuges; el 19,3%, per la dona, i el 10,4%, per l’home. I, de mitjana, les ruptures van arribar 16,5 anys després de la celebració del matrimoni, un nombre similar al de l’any anterior.
El 32,4% dels divorcis es van produir després de 20 anys de matrimoni o més; el 20,7%, entre 5 i 9 anys; el 16,9%, entre 10 i 14 anys; el 15,6%, entre 15 i 19 anys; l’11,9%, entre 2 i 4 anys, i el 2,5%, en menys de 2 anys.
Notícies relacionadesLa majoria de les ruptures tenen lloc entre els 40 i els 49 anys, tant en homes com en dones. I destaca també que entorn del 9% de les persones es casen després d’un divorci previ, i el 0,4%, després d’enviduar.
Finalment, el 2,2% dels divorcis van ser entre persones del mateix sexe. D’aquests divorcis, 927 van ser d’homes i 822 de dones.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Els bancs afirmen que no són responsables davant els ‘ciberfraus’
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Convulsió al país asiàtic La fiscalia de Corea del Sud prohibeix a Yoon sortir del país
- Cornellà no concedeix els permisos per al concert de Lola Índigo