Maltractament animal

Repunta el maltractament d’animals: gairebé la meitat dels gats s’abandonen a l’estiu

Caça, dofins i zoofília: les set rebaixes que han desinflat la llei d’animals

Aprovada la llei d’animals: sense gossos de caça però sí amb cursos per als amos

Repunta el maltractament d’animals: gairebé la meitat dels gats s’abandonen a l’estiu

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que la conscienciació entorn de la necessitat de protegir els animals és una tendència a l’alça, encara milers de persones abandonen les seves mascotes, un comportament que s’accentua, en el cas dels gats, a l’estiu. Més de 288.000 animals (170.00 gossos i 118.300 gats) van arribar a les protectores al llarg del 2022, cosa que representa un lleuger repunt sobre els anys marcats per la pandèmia.

En concret, un 1% més sobre el 2021 i 0,8% més que el 2020, a causa que en els anys de restriccions «es van perdre menys animals i, per tant, van arribar menys a les protectores i també es van abandonar menys», explica Laura Rodríguez, portaveu de la Fundació Affinity, l’entitat que –davant la falta de dades oficials– fa l’estadística que es pren de referència des de l’any 1995.

Malgrat l’últim ascens, la sèrie històrica indica que la tendència a abandonar animals va lleugerament a la baixa, tenint en compte, a més, que cada vegada hi ha més llars amb mascotes. Tot i així, aquest fet suposa un problema de primera magnitud: els 288.457 gossos i gats que van arribar a les protectores el 2022 representen gairebé el 3% total d’animals de companyia que es calcula que viuen a Espanya.

«Podem parlar de certa estabilitat en les xifres, però continua sent un desafiament rellevant en què persones, professionals i l’administració pública poden aportar solucions», afirma la Fundació Affinity.

«Podem parlar de certa estabilitat en les xifres, però continua sent un desafiament rellevant»

Fundació Affinity

L’estiu

L’estadística indica que tot i que l’abandonament de gossos es manté estable al llarg de l’any, un 43% dels gats són rebutjats a l’estiu a causa de la seva reproducció estacional. De fet, gairebé la meitat dels gats arriben a les protectores sent cadells. Les ventrades no desitjades són la causa principal d’abandonament. En concret el 19%, el que demostra la necessitat de continuar avançant en l’esterilització d’aquests animals.

Per darrere, entre els motius d’abandonament, se situen els problemes de comportament (el 12%), la pèrdua d’interès per l’animal (el 12%) i el final de la temporada de caça (l’11%). Més lluny es troben els motius econòmics, el canvi de vivenda i les al·lèrgies.

Aquestes dades demostren, segons Irene Torres, jurista i coordinadora de formació de la protectora Franz Weber, que a Espanya «encara no hi ha prou conscienciació sobre la responsabilitat que implica conviure amb un animal, de les cures i recursos que es requereixen per a això». «Es continuen adquirint animals de manera compulsiva i impulsiva sense tenir en compte les conseqüències. Es necessita més educació a les escoles, més campanyes de conscienciació i de sensibilització», afegeix l’advocada especialitzada en dret i animals.

La nova llei

A fi de frenar aquest fenomen, el Govern central ha aprovat la llei de benestar animal, la qual obliga els amos de gossos a fer un curs formatiu online i a esterilitzar els gats, mentre prohibeix la venda mascotes en botigues (tret d’algunes excepcions). Per evitar compres compulsives, la cria i venda d’animals només podrà ser portada a terme per persones autoritzades. No obstant, la normativa no entrarà en vigor fins a finals de setembre, per la qual cosa no tindrà efectes sobre aquest estiu.

A més, la pressió de diversos lobis va aconseguir que els animals que s’utilitzen en la caça, els gossos pastors i d’activitats professionals quedessin exclosos. «Tenint en compte que una de les principals causes d’abandonament és la finalització de la temporada de caça, creiem que, lamentablement, aquesta llei no contribuirà a frenar-lo, almenys en el cas dels gossos», afegeix l’advocada.

La identificació

L’estudi de la Fundació Affinity mostra també que és molt baix el percentatge dels animals identificats. Tres de cada quatre gossos i més del 90% dels gats que arriben als centres d’acollida no tenen microxip, cosa que fa gairebé impossible localitzar els seus amos per tornar-los l’animal, si l’han perdut, o per aplicar-los la sanció corresponent. L’abandonament d’animals està sancionat al Codi Penal, si es posa en perill la seva vida o integritat, i en les lleis administratives de les autonomies, però des d’un punt de vista penal gairebé no se sanciona.

La baixa identificació dels gats indica que molts són fruit de llorigades no desitjades, que no hi ha hagut temps de registrar, i que molta gent creu que és inútil posar-los el microxip, si l’animal no surt del domicili. Però l’Organització Col·legial Veterinària aclareix que «aquesta percepció és clarament errònia, ja que qualsevol animal pot perdre’s i els gats poden aprofitar qualsevol distracció per sortir al carrer».

La identificació és, a més, útil a les administracions per fer un cens precís del nombre de mascotes, així com per al seguiment i possible càstig en el cas d’abandonament, segons els veterinaris. «De cara a les administracions, un animal no identificat no existeix i pot quedar indefens en mans del seu possible maltractador», avisa l’organització.

Malalts i ferits

Notícies relacionades

Quant als gossos, el 70% estan identificats, per la qual cosa les dades de les protectores indiquen que els exemplars amb microxip es perden menys o almenys són trobats abans d’arribar a les protectores.

Una altra de les dades que, segons la Fundació Affinity, indica que els gats són els animals més vulnerables és que el 38% dels que arriben als refugis estan malalts i el 15% ferits, pel que el 12% mor durant la seva estada al centre de protecció i abans de poder ser adoptat per una altra persona.