A Pamplona

Tot preparat per als Sanfermines 2023 amb el llançament del ‘txupinazo’ a càrrec de l’Osasuna

Amb el ‘txupinazo’, començaran 204 hores de festes que conclouran el 14 de juliol a mitjanit amb el tradicional ‘Pobre de mí’

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Pamplona està preparada per tenyir-se de blanc i vermell a partir d’aquest dijous, 6 de juliol, a les 12 hores, quan començaran els Sanfermines del 2023 amb el llançament del ‘txupinazo’ que anunciarà l’inici de les festes.

L’encarregat d’encendre la metxa serà el president del Club Atlètic Osasuna, Luis Sabalza. L’Ajuntament de Pamplona ha volgut reconèixer d’aquesta manera la temporada feta per l’equip de futbol, que ha disputat la final de la Copa del Rei i ha acabat setè en LaLiga Santander, si bé la UEFA li impedeix disputar la Conference League pel cas de les manipulacions de fa una dècada. A la Casa Consistorial de Pamplona acompanyaran Luis Sabalza l’entrenador, Jagoba Arrasate, i els capitans David García i Unai García.

Amb el ‘txupinazo’, començaran 204 hores de festes que conclouran el 14 de juliol a mitjanit amb el tradicional ‘Pobre de mí’. Entremig, Pamplona multiplicarà la seva població i oferirà a veïns i visitants els vuit ‘encierros’, activitat al carrer, concerts, la sortida de la comparsa de gegants i capgrossos, i el concurs internacional de focs artificials.

L’Agència Estatal de Meteorologia preveu per a les 12 hores d’aquest dijous cel tapat a Pamplona, amb un 90% de probabilitat de pluges entre les 8 i les 14 hores. També hi ha risc de tempestes. Durant la jornada, s’espera una temperatura mínima de 14 graus i una màxima de 27.

Més de 540 actes

El programa dels Sanfermines de 2023 compta amb 542 actes l’any en què es compleixen cent anys de la primera visita a Pamplona de l’escriptor Ernest Hemingway, que va popularitzar els Sanfermines en l’àmbit internacional.

Com és habitual, els vuit ‘encierros’ seran un dels principals moments dels Sanfermines. Els toros de La Palmosilla protagonitzaran la primera carrera de les festes, divendres, 7 de juliol, a les 8 hores des dels corrals de Santo Domingo.

La resta d’‘encierros’ seran amb toros de José Escolar Gil (8 de juliol), Cebada Gago (9 de juliol), Fuente Ymbro (10 de juliol), Núñez del Cuvillo (11 de juliol), Jandilla (12 de juliol), Victoriano del Río (13 de juliol) i Miura (14 de juliol).

A més, Pamplona viurà divendres, 7 de juliol, Sant Fermí, el seu dia gran de festes, amb la processó en honor al sant pels carrers del centre de la ciutat.

Activitat musical

Més de la meitat dels actes del programa, 283, són musicals, amb escenaris repartits a les places del Castillo, de la Compañía, dels Fueros i de la Cruz, a més de les revetlles a Antoniutti i les jotes i activitats del passeig de Sarasate. A tot això s’hi uneixen la música al carrer, les bandes que surten diàriament des de diferents punts de la ciutat, el txistu i gaita de les tardes o cites especials com l’Alarde de Txistularis, el festival de danses, els ‘jauzis’ i la ‘kalejira’ de les cultures.

A la plaça del Castillo els concerts seran a les 23.45 hores. El dia 6 actuarà Ana Torroja; el dia 7, Làgrimas de Sangre i La Sra. Tomasa; el dia 8, Fangoria; el dia 9, Dani Fernández; el dia 10, Funzo & Baby Loud; el dia 11, Delaporte i Merina Gris; el dia 12, En Tol Sarmiento, i el dia 13, Ana Mena.

145 actes més es corresponen amb programació infantil i familiar, amb les habituals cercaviles a Carles III, ‘torico de fuego’, sortides de la comparsa de gegants i capgrossos i les col·leccions de focs artificials, entre d’altres. Un any més, es mantenen els recintes de Menudas Fiestas a la plaça de la Libertad, Sport Kids al parc de la Media Luna i Juego Rejuego a Taconera. A més, 37 activitats estan dirigides específicament a la joventut, amb la nova ubicació de la Zona Jove a la plaça de la Constitución i 34 més giren entorn del món taurí, amb els ‘encierros’, corrides de toros, desfilada de tirs de mules o ‘encierrillos’.

Per segon any, a Condestable es pot disfrutar de cinc cites culturals les tardes del 9 al 12 de juliol, amb concerts, teatre i circ, humor i cabaret i es proposen, a més, deu rutes literàries, en castellà i eusquera, centrades a la figura de Hemingway.

A més, es comptabilitzen les 7 jornades d’esport rural a la plaça dels Fueros, les dues exposicions previstes per poder visitar-se al Palau de Condestable durant els Sanfermines i 10 actes institucionals, entre els quals el ‘txupinazo’, les Vísperas, la processó, l’Octava i el ‘Pobre de mí’ i altres de relacionats amb recepcions i activitats en els dies especials de festes.

Notícies relacionades

Una de les novetats d’aquests Sanfermines té a veure amb el comiat de la comparsa de Gegants i Capgrossos el dia 14 de juliol. El comiat canvia d’ubicació i es portarà a terme a la plaça del Castillo i no a la plaça Consistorial, com en els últims anys. L’Associació Cultural Gegants de Pamplona ha preparat un espectacle especial que comptarà com a novetat amb actuacions de coneguts cantants navarresos. Les figures es guardaran després del comiat al Palau de Navarra.

Els Sanfermines de 2023 s’acomiadaran el 14 de juliol a mitjanit amb el tradicional ‘Pobre de mí’ des de la Casa Consistorial.