¿Qui i en quins espais és aconsellable continuar portant mascareta?

El Govern desterra les mascaretes i declara el final de la crisi sanitària

¿Qui i en quins espais és aconsellable continuar portant mascareta?
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central ha aprovat aquest dimarts el final de l’obligatorietat de portar mascareta als últims espais on era preceptiu: els centres sanitaris, les farmàcies i les residències. No obstant, la pandèmia contínua i el virus segueix contagiant i provocant morts. Per això, en la declaració del final de l’emergència sanitària aprovada pel Consell de Ministres, l’ús de la mesura de protecció passa a considerar-se «altament recomanable» per a les persones vulnerables. Però ¿quin perfil tenen aquestes persones i quan haurien de continuar utilitzant el tapaboques? ¿La resta de la població hauria d’utilitzar mascaretes en algun moment?

Aquí s’especifiquen les recomanacions, segons els epidemiòlegs consultats:

Persones vulnerables

Hi ha tres tipus de persones vulnerables al virus, explica l’investigador de l’ISGlobal Quique Bassat. D’una banda, hi ha els que tenen una malaltia greu de base, com ara malalts oncològics o immunodeprimits. En segon lloc, aquells amb un factor de risc específic, com els no vacunats o els que tenen obesitat mòrbida. I, finalment, serien les «persones molt grans, ja que l’edat també és un factor de risc». Per a tots ells, «és recomanable utilitzar la mascareta quan entrin en llocs de més risc, com els centres sanitaris».

Al seu torn, el catedràtic de Medicina Molecular Salvador Macip assenyala que «és difícil trobar el punt mitjà entre obligar i recomanar, però cal ser conscient que hi ha persones vulnerables i que hem de procurar que no es contagiïn. Per això, s’ha d’apel·lar a la consciència de cada un, perquè es faci el possible per no contagiar les persones amb més risc». 

Les visites

Al seu torn, apunta Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, és recomanable que les persones que visitin malalts vulnerables en hospitals o centres sociosanitaris utilitzin mascaretes. En aquest últim cas, «si veiem un familiar vulnerable, és aconsellable que sigui a l’aire lliure, però si és en una sala amb certa aglomeració, millor utilitzar mascareta», precisa l’expert.

Persones amb símptomes

Així mateix, els especialistes aconsellen les persones amb símptomes d’una infecció respiratòria que utilitzin mascareta en els transports o en llocs freqüentats interiors. «Igual que s’utilitza al Japó o a Corea, pensant en el bé comú i en la salut dels teus companys o de la resta», remarca Caylà. A més, l’Executiu en recomana l’ús als professionals que treballin amb simptomàtics.

La voluntarietat

I el final de l’obligatorietat «no vol dir que aquelles persones que se sentin més protegides, als entorns de més risc de transmissió, no puguin seguir utilitzant-les». És més, afegeix Bassat, «animaria qualsevol persona que se senti protegida i les utilitzi que continuï utilitzant-les [...] Hem d’apel·lar al sentit comú i, aquelles persones de més risc, que estiguin al menys possible exposades al risc d’infectar-se».