procés judicial

El fiscal reclama 10 anys de presó per a un professor de La Salle per agressió sexual a un menor

Diari d’un pederasta: l’entrenador de La Salle anotava com abusava dels seus jugadors

El fiscal reclama 10 anys de presó per a un professor de La Salle per agressió sexual a un menor

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

10 anys de presó, vuit de llibertat vigilada i una indemnització per a la víctima de 20.000 euros. Aquesta és la petició de la Fiscalia de Barcelona per a Víctor G. P., el professor de La Salle Bonanova i entrenador de futbol que presumptament va agredir sexualment de manera continuada un menor entre el 2010 i el 2012, quan aquest tenia de 12 a 14 anys d’edat, segons l’escrit d’acusació a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El processat, segons relata l’acusació pública, es va anar acostant a poc a poc al nen, que va conèixer perquè jugava a futbol, i es va anar guanyant la seva confiança. Fins al punt que, «en execució d’un elaborat pla», va mantenir una relació sentimental amb la mare, i es va instal·lar al domicili familiar.

Víctor G. P, que va deixar escrit en un dietari les relacions amb els menors, una altra causa pendent en un altre jutjat per una altra presumpta agressió sexual a un altre de menor esdevinguda anys abans, quan el processat treballava de professor a l’escola Viaro Global School de Sant Cugat del Vallès i, a més, dirigia el Club Esportiu Bonanova, entitat de La Salle Bonanova. Aquesta causa no està encara qualificada pel fiscal, però sí les presumptes agressions d’entre el 2010 i el 2012 a La Salle. En aquest últim cas, va conèixer la víctima el 2006, quan era el coordinador de l’equip d’aquest futbol i, des de l’inici, va mostrar interès per ell, cosa que es «va traduir en atencions personals, en protecció i en la seva cura personal». Es va aprofitar, incideix el fiscal, que els seus pares acabaven de tramitar la separació i que el menor estava afectat per això, «necessitant d’atenció especial». Al detectar aquesta «vulnerabilitat» del nen va intensificar la seva relació amb ell.

Aquests contactes van augmentar quan el curs 2007-2008, el processat, a més de coordinar l’equip de futbol, va passar a treballar com a professor del centre. Aquesta connexió era tal que va convèncer el menor que el seu pare biològic no l'estimava, ni es preocupava per ell, dient-li que ell actuaria com a progenitor, el cuidaria i el protegiria. Amb aquestes paraules, Victor G. P. va aconseguir que el nen «sentís veritable por pel processat i es negués a veure el seu pare biològic». «Una vegada constatada la dependència emocional del nen» a l’acusat, li va proposar viatjar amb ell per ensenyar-li un camp de futbol. La mare va acceptar, però va posar com a condició que també hi aniria ella. Després d’aquest viatge, l’acusat va començar una relació sentimental amb la dona i es va traslladar a viure amb ella i amb els seus fills, entre els quals la víctima.

Control i aïllament

A partir d’aquell moment, Victor G. P. controlava totes les activitats del nen, tant les acadèmiques, com les personals, i li restringia les sortides d’oci amb els seus amics de la infància. Va aconseguir, sempre segons el fiscal, aïllar-lo dels seus companys de l’escola, ja que l’obligava a estar amb ell. En el supòsit que el menor no volgués obeir-lo, aquest professor es «mostrava enfadat», li llançava mirades «agressives» i l’apartava dels entrenaments.

Aquesta actitud va aconseguir que la víctima sentís «temor» davant la possibilitat de ser rebutjat per la persona que li deia «constantment que l'estimava i el cuidava», de manera que va crear en el noi un «estat emocional de dependència i intimidació» per, al final, «executar els seus plans» que tenia previstos i que no eren altres que agredir sexualment el menor al vestidor del club, a casa seva i en una excursió al Pirineu.

Notícies relacionades

Una tarda, quan la víctima feia «obligat» pel processat els deures al seu despatx de l’escola, es va originar una discussió entre tots dos. El nen es va llançar a dir-li que estava fart dels seus abusos i que el denunciaria al director d’escola i a la policia. Quan sortia del despatx, remarca l’acusació, Víctor G. P. li va donar cops de puny a la cara, el va tirar a terra i el va amenaçar amb unes tisores, dient-li que ho expliqués si s’atrevia, que era un fracassat i un mentider, que ningú el creuria i que «el mataria si li tornava a faltar al respecte».

Tota aquesta situació, descriu la fiscalia, produïa «tal desestabilització i angoixa» que el nen intentava «vanament» sostreure’s a «l’autoritat» del processat, amb baralles contínues entre ells, fins al punt que l’acusat arribava a l’agressió física. Aquesta tensió es traslladava també a la mare, que no sabia el que estava passant, però el mateix professor la convencia que el noi anava amb males companyies, es drogava o no estudiava i ell l’únic que feia era «reconduir-lo com un bon pare».