Investigació en marxa

Dues acusacions de pederàstia idèntiques acorralen l'entrenador de La Salle

Les dues víctimes, fills de dos matrimonis divorciats, declaren que va seduir les seves mares i va intentar exercir de pare

Un dels denunciants, a més, afegeix que les pallisses van ser tan constants com els abusos sexuals que va patir

zentauroepp55983959 soc201125183436

zentauroepp55983959 soc201125183436 / JOAN CORTADELLAS

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J.G. Albalat

Víctor P. (Barcelona, 1973) es va educar a l’escola de La Salle Bonanova de Barcelona, un centre històric que aglutina una població escolar de 1.500 alumnes de la part alta de la ciutat. Era un addicte al futbol. Abans d’acabar la seva escolarització, va passar a ser entrenador dels més petits al Club Esportiu Bonanova, una entitat annexa a l’escola que a principis del 2000 va començar a dirigir. Va cursar Magisteri i, després d’una etapa de mestre al Viaró Global School de Sant Cugat (de l’Opus Dei), va acabar ingressant al cos de docents de La Salle. «Si volies jugar a futbol, havies d’anar a parlar al despatx del Víctor», expliquen exalumnes contactats per aquest diari. Era una persona important perquè l’equip de futbol també ho era per a l’escola. Era un professor carismàtic, «dels que es feia estimar». Per això les dues acusacions per abusos i agressions sexuals han deixat aquesta comunitat en un estat pròxim a la commoció.

El 2003, a l’escola Viaró va coincidir amb la primera víctima, un noi que llavors tenia 13 anys i a qui el Víctor es va acostar oferint-se a fitxar-lo per a l’equip de futbol de La Salle que entrenava. Fill de pares divorciats, el noi explica en la seva denúncia presentada als Mossos d’Esquadra que el Víctor es va guanyar la confiança de la seva mare i que va mirar de substituir la figura del seu pare. Una estratègia que li va permetre emportar-se el menor al pis de la ronda del General Mitre on residia. Allà van començar els abusos sexuals: l’obligava a despullar-se i ajeure’s al llit, el tocava i es masturbava. En més d’una ocasió, afirma la víctima, el Víctor va voler anar més lluny i, al rebre la seva negativa, s’enfadava i el ‘castigava’ deixant de parlar-li durant dies. Segons l’exalumne, el Víctor se’l va emportar també de viatge en dues ocasions: 15 dies a Romania i a una residència de La Salle. Allà els abusos van ser diaris.

Al complir els 15 anys, sense que el menor comprengués gaire bé per què, la relació amb el Víctor es va refredar fins a un punt que va fer sospitar la mare, que va anar a preguntar a l’escola què havia passat. Aquest diari ha contactat amb un portaveu del Viaró que confirma aquesta part de la versió de la víctima. L’escola no va tenir coneixement dels abusos sexuals –el noi no es va atrevir a revelar-los en aquell moment– però sí que va saber que el mestre s’emportava l’alumne al seu domicili particular de Barcelona. Va ser acomiadat per la direcció del centre. Això va ser el 2006. El Víctor va aconseguir una plaça de mestre de primària a l’escola de la seva vida: La Salle Bonanova. Tenia 33 anys.  

La segona víctima

La segona víctima es va creuar amb el Víctor a La Salle. Fill de pares divorciats, una altra vegada, el Víctor es va acostar a ell a través de la seva mare, una altra vegada. En aquesta ocasió, no només es va fer amic de la dona: hi va entaular una relació sentimental seriosa. El Víctor es va traslladar a viure amb ells i la nova parella va tenir tres fills, germanastres de la víctima. Segons ha declarat, l’interès del Víctor a exercir el rol patern va començar fins i tot abans de seduir la mare i va intervenir de manera insistent per allunyar de l’equació el pare biològic. També a ell se’l va emportar de viatge a Romania i a un refugi de muntanya.

Aquest segon relat descriu com el sospitós va desplegar sobre el menor un control ferri a partir del 2008. A l’escola –el Víctor exercia de vigilant a l’hora del pati i li deia amb quins amics podia relacionar-se– i al Club Esportiu –com el seu entrenador, primer, i al nomenar-lo el seu ajudant, després–. Al complir els 12 anys, el 2010, les agressions sexuals van començar als vestidors en què es canviaven després d’ajudar-lo a entrenar el seu equip de futbol base i abans de tornar a la casa que compartien. Molt similars a les de la víctima del Viaró. En aquest cas també van començar les pallisses, que van ser constants durant els més dos anys que va durar el setge, per dissuadir el menor de revelar quin secret amagava. El denunciant detalla que va ser amenaçat o colpejat amb un ganivet de cuina, amb unes tisores o amb una maça medieval, entre altres armes. I que el Víctor li va reiterar en diverses ocasions que «el mataria».  

Les denúncies 

El jutge Miguel Ángel Tabares investiga aquesta denúncia de La Salle –per delictes que haurien tingut lloc entre el 2010 i el 2012– i ha sol·licitat incorporar-hi la del Viaró –per delictes comesos suposadament entre el 2003 i el 2005–. En funció de com acabi qualificant els fets més antics, aquesta denúncia continuarà vigent o es declararà prescrita. Si els considera abusos, ha prescrit. Si els tipifica com a agressions sexuals, Tabares podrà perseguir-les. 

El Víctor va saber pel seu fillastre que aquest el denunciaria als Mossos. El mestre, segons fonts de l’entorn de La Salle, va explicar dies després a l’escola que la seva relació sentimental havia acabat perquè el fill d’ella el tractava molt malament. Va agafar la baixa l’11 de novembre. L’escola va saber la realitat –la investigació del jutge Tabares– dos dies després. El Víctor, que s’ha mudat a un domicili d’un treballador de l’escola i afirma estar molt afectat i espantat, es declara innocent de tots els càrrecs.

El jutge Tabares dona a les declaracions de la víctima de La Salle una gran credibilitat i ha ordenat que sigui examinada per psicòlegs forenses per mesurar la magnitud de les seves seqüeles.

Notícies relacionades

Els dos exalumnes s’han conegut després de presentar les denúncies. L’expupil del Viaró va decidir denunciar perquè es va creuar casualment amb el Víctor fa poc, va veure que continuava entrenant un equip de menors i va decidir actuar per por que algú estigués passant pel mateix. El de La Salle afirma que ho ha fet quan ha reunit el valor d’enfrontar-se contra el seu padrastre. Tots dos confien que serveixi perquè apareguin nous casos. La causalitat ha volgut que tots dos triessin el mateix mes, l’octubre passat.

L’exdona de l’investigat, que ha aclarit als Mossos que la seva relació s’interromp al saber de la denúncia del seu fill i no per culpa seva, ha entregat a la policia caixes amb manuscrits i cintes de vídeo del Víctor per si poden donar llum sobre aquest cas. L’exalumne del Viaró va afirmar que el Víctor va gravar algun dels abusos amb una càmera de vídeo. Isabel Llauger, responsable institucional de La Salle, reitera que l’escola col·laborarà amb la justícia perquè aflori la veritat.