Avanç d’El Niño

El planeta va viure aquest dilluns el dia més calorós de la història

El Niño, el fenomen que amenaça la temperatura global, ja és aquí

10 dades d’un planeta en flames i una clau per apagar el foc

El planeta va viure aquest dilluns el dia més calorós de la història
1
Es llegeix en minuts
France Presse

El dilluns 3 de juliol va ser el dia més càlid a nivell mundial des que existeixen mesuraments, superant per primera vegada el llindar de 17 ºC de mitjana, segons dades divulgades aquest dimarts per un organisme meteorològic nord-americà.

La temperatura mitjana de l’aire en superfície del planeta Terra el 3 de juliol va ser de 17,01 ºC, segons mesuraments d’un organisme dependent de l’Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA, per les seves sigles en anglès).

La mesura supera el rècord diari precedent (16,92 ºC) establert el 24 de juliol de 2022, segons les dades dels centres nacionals de previsió mediambiental del NOAA, que es remunten a 1979.

Segons el NOAA, la temperatura de l’aire, que oscil·la entre els 12 ºC i els 17 ºC aproximadament de mitjana diari durant l’any, era –de mitjana– de 16,20 ºC a principis de juliol entre 1979 i 2000.

El rècord haurà de ser corroborat per altres mesures, però podria ser batut ràpidament, ja que tot just està començant l’estiu boreal.

A principis de juny les temperatures mitjanes mundials ja van ser les més altes mai registrades en aquell període pel servei europeu Copèrnic.

Notícies relacionades

Aquestes observacions són un probable avanç del fenomen d’El Niño, en general associat a un augment de les temperatures mundials, sumat als efectes del canvi climàtic.

El 8 de juny, la NOAA va anunciar l’arribada oficial d’El Niño, i va assegurar que podria conduir a «nous rècords de temperatura» en algunes regions.