Final a l’última restricció de la pandèmia

El Govern retira la mascareta perquè ja no hi ha «una situació de crisi sanitària»

La viròloga Margarita del Val: «Encara em pregunten si cal netejar la compra a casa»

El Govern retira la mascareta perquè ja no hi ha «una situació de crisi sanitària»

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tal com s’havia anunciat, ja no farà falta portar la mascareta al bolso o la motxilla per si és necessari entrar en una farmàcia o un centre sanitari. El Govern ha reformat aquest dimarts la norma perquè no sigui obligatori portar el tapaboques en els últims llocs on era preceptiu, les farmàcies, els centres sanitaris i els geriàtrics i les residències. La decisió se sustenta en què «la malaltia ja no constitueix una situació de crisi sanitària a Espanya», segons ha argumentat el ministre de Sanitat, José Miñones.

No obstant, encara s’haurà d’esperar un o dos dies perquè la reforma legal entri en vigor. El ministre no ha aclarit quan arribarà el moment, només ha assenyalat que la norma entrarà en vigor quan «es publiqui al BOE», habitualment l’endemà o dos dies després del Consell de Ministres. No obstant, molts ciutadans i professionals ja s’han avançat i és fàcil trobar farmàcies on no la utilitzen ni tan sols els farmacèutics.

Tot i així, Miñones ha remarcat que els experts incideixen en la «cultura de la responsabilitat», i si bé la mascareta deixarà de ser obligatòria és «altament recomanable» per a persones amb símptomes d’infecció i a les zones dels hospitals on hi hagi malalts més vulnerables, com les ucis i els quiròfans. En aquests espais, es torna a la normativa d’abans del 2020.

Incidència a la baixa

Notícies relacionades

El Govern va prendre aquesta decisió, consensuada amb les autonomies, el 23 de juny, en l’últim Consell Interterritorial, ja que «1.207 dies després [de l’arribada del virus] la situació epidemiològica és diferent», segons ha argumentat el ministre. Miñones ha indicat que des del novembre del 2022 la incidència presenta una situació «equilibrada, fins i tot amb una tendència descendent» tant en contagis com en hospitalitzacions o morts. Per això, ha afirmat, «la malaltia ja no constitueix una situació de crisi sanitària a Espanya».

Aquesta reflexió concorda, segons el seu parer, amb la decisió de l’OMS de decretar el final de l’emergència sanitària el 5 de maig passat.