Accidents de trànsit

Més positius en psicofàrmacs entre els conductors i vianants morts en accidents el 2022

El seu consum repunta respecte a anys anteriors segons la ‘Memòria 2022 de troballes toxicològiques en víctimes d’accident de trànsit’

Més positius en psicofàrmacs entre els conductors i vianants morts en accidents el 2022
3
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El Ministeri de Justícia ha presentat la ‘Memòria 2022 de troballes toxicològiques en víctimes d’accident de trànsit’, elaborada per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses (INTCF), amb la col·laboració de set instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCF) i de l’Observatori Nacional de Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit (DGT). Més de la meitat dels morts en accidents el 2022 va donar positiu en les anàlisis toxicològiques d’alcohol, drogues i/o psicofàrmacs. El consum d’aquests últims repunta, per cert, respecte a anys anteriors.

El document mostra els resultats de les anàlisis toxicològiques relatives a les taxes d’alcohol i a la presència de drogues i psicofàrmacs. En l’acte han participat la directora general del Servei Públic de Justícia, M. dels Àngels García Vidal; el director de l’INTCF, Antonio Alonso; el director general de Trànsit, Pere Navarro; el fiscal de Sala Coordinador de Seguretat Viària, Luis del Río; i el delegat del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Joan Ramón Villalbí.

Conductors morts

L’estudi ha analitzat un total de 1.214 víctimes de trànsit el 2022. D’aquesta xifra, 609 van donar positiu en alcohol, drogues i/o psicofàrmacs. En la presentació s’ha destacat que dels 854 conductors morts en accidents de trànsit i sotmesos a autòpsia i a una anàlisi toxicològica aquell any, 451 conductors –un 51,9%–, van llançar resultats toxicològics positius en alcohol, drogues d’abús i/o psicofàrmacs, aïlladament o en combinació. La xifra suposa un augment respecte a les dades del 2021, amb un lleu descens en la detecció d’alcohol i drogues d’abús, i un augment dels psicofàrmacs (2,9%).

Una altra dada rellevant és que l’alcohol segueix sent la substància més detectada als conductors morts, seguit de la cocaïna i el cànnabis i, en tercer lloc, els psicofàrmacs. Les dades globals respecte a la distribució percentual, segons el tipus de substància detectada en el total de conductors morts, van ser d’un 35,5% positius en alcohol (llindar de detecció d’alcohol en sang 0,10 g/L), 20,4% positius en drogues i 14,6% positius en psicofàrmacs.

La majoria, homes

Una altra de les dades que s’ha destacat en la presentació és que la majoria dels conductors morts amb resultats toxicològics positius van ser homes, el 92%, davant el 8% de dones. Si es parla de la franja d’edat majoritària, va ser de 25 a 54 anys en un 63,6%.

A la franja d’edat de 18 a 34 anys, els accidents mortals de conductors amb resultats toxicològics positius es van produir sobretot els dissabtes, diumenges i dies festius; mentre que, a la franja de 35 a 65 anys, els accidents mortals es van produir sobretot en dies feiners.

La distribució percentual dins del grup dels conductors morts amb resultats toxicològics positius per substància detectada va ser: el 67,2% van ser positius en alcohol, el 38,6% van ser positius en drogues i el 27,7% van ser positius en psicofàrmacs. El 72,6% dels conductors morts amb resultats positius en alcohol va llançar una taxa d’alcoholèmia molt alta, igual o superior a 1,2 g/L, cosa que correlaciona amb graus d’intoxicació molt severa.

Els vianants

La memòria també recull que, dels 221 vianants morts per atropellament, un 42,5% van donar resultats toxicològics positius en alcohol, drogues d’abús i psicofàrmacs, aïlladament o en combinació. Quant a la distribució per sexes el 75,5% va correspondre a homes i el 22,3%, a dones.

Notícies relacionades

La prevalença de vianants amb resultats positius va correspondre a alcohol, en un 48,9%; seguit de psicofàrmacs

La prevalença de vianants amb resultats positius va correspondre a alcohol, en un 48,9%; seguit de psicofàrmacs, en un 48,9%, i drogues d’abús, en un 33%. Justícia ressalta també en el cas dels vianants morts l’any passat un increment del 6,4% en la detecció de psicofàrmacs respecte al 2021, informen des del Ministeri de Justícia.