Celebració de l’Orgull

Unes 3.300 persones es manifesten a Barcelona per reivindicar els drets LGTBI

Uns 500 manifestants acudeixen a l’acte de Vox a la Barceloneta, però un cordó policial els impedeix entrar

Irene Montero reivindica la llei trans com «una victòria davant l’odi» en l’Orgull

La lluita «callada» del col·lectiu LGTBIQ+ des de l’agricultura i el món rural

Unes 3.300 persones es manifesten a Barcelona per reivindicar els drets LGTBI

Eli Don / ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La manifestació de Barcelona per la defensa dels drets del col·lectiu LGTBI per l’Orgull 2023 ha reunit aquest dissabte a la tarda 3.300 persones segons l’ajuntament i 5.000 segons els organitzadors. D’aquestes, unes 500 s’han quedat a les portes de l’acte de Vox a la platja de la Barceloneta (acte que ha congregat 600 persones), on hi havia Santiago Abascal, el líder del partit ultra. Un cordó policial ha impedit avançar els participants de l’Orgull que han acudit a expressar el seu rebuig.

A les set de la tarda la marxa ha sortit de la plaça Universitat per finalitzar a la plaça Sant Jaume, passant pel carrer Pelai, la Rambla i seguint l’últim tram pel carrer de Ferran. La protesta ha comptat amb participants de totes les edats i s’ha desenvolupat sense cap incident. Els manifestants, amb banderes, cartells i pancartes, han demanat acabar amb l’homofòbia,defensant el feminisme, l’antiracisme i l’anticapitalisme. També han clamat contra els «discursos d’odi» de la dreta i han insistit que «deixi de contaminar» l’espai públic i mediàtic.

La protesta, convocada pel Crida LGTBI i amb el suport i participació d’unes 80 entitats, organitzacions i moviments socials, ha recorregut el centre de la capital catalana amb proclames a favor de l’alliberament sexual i de gènere, i en contra de totes les actituds homòfobes, racistes i masclistes. Entre els assistents, famílies, gent d’edat més avançada, però sobretot molta gent jove.

Entre les reivindicacions, han agafat envergadura les relacionades amb la defensa de les persones transsexuals. També d’altres que posaven el focus en les persones migrades, demanant «papers per a tothom, el tancament dels centres d’internament d’estrangers (CIE), la derogació de la llei d’estrangeria i la garantia del dret de refugi i asil».

Un dels portaveus de Crida LGTBI, Arnau Aran, ha apuntat que també s’ha de lluitar per altres aspectes com l’accés a la vivenda, un parc de lloguer social digne i millors drets laborals. També ha demanar acabat amb la discriminació i els desnonaments silenciosos «que pateix tota la classe treballadora».

Però una de les principals preocupacions és el creixement de la dreta i l’extrema dreta, així com els seus discursos d’odi. «Fa molts anys que avisem d’aquesta situació. Passa a Polònia, Hongria, Itàlia, els Estats Units, i també aquí», ha insistit Aran. Per això s’ha mostrat inquiet per davant certs episodis recents com «treure banderes al País Valencià, o el tema de la llengua a les illes Balears». «Pot suposar un retrocés dels drets, i ens afecta», va assenyalar.

Notícies relacionades

Finalment, la manifestació també ha donat un toc d’atenció a la marca ‘Pride’, lamentant que s’hagi convertit en una desfilada «amb empresaris de l’oci nocturn, l’hostaleria i el turisme» que no lluita «pels drets ni les necessitats del col·lectiu». Segons Aran, els espais de cultura i oci són necessaris, però han de quedar «al marge del capitalisme».

Després de la manifestació, molts assistents han pujat la Rambla per tornar a la plaça Universitat, on a partir de dos quarts de 10 de la nit hi haurà una festa sense ànim de lucre amb diversos concerts. «El que es guanyi es reinvertirà en oci per al col·lectiu», ha remarcat el portaveu de la plataforma.