Salut i medi ambient

Un estudi evidencia que el canvi climàtic agreuja l’al·lèrgia al pol·len

Un estudi evidencia que el canvi climàtic agreuja l’al·lèrgia al pol·len
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) ha anunciat, amb motiu de la Setmana Mundial de l’Al·lèrgia, els resultats preliminars d’un estudi que demostra l’estreta relació entre l’al·lèrgia i el canvi climàtic.

La recerca ha sigut possible gràcies a l’erupció delvolcà de La Palma, que ha permès als investigadors, sota la direcció de la doctora Zuay Almeida (de l’Hospital Universitari La Palma), recollir mostres de pinsexposats als contaminants expulsats pel volcà i d’arbres de la mateixa espècie no exposats i comparar el comportament de tots dos. El volcà va expulsar partícules presents en la contaminació atmosfèrica com el diòxid de nitrogen i de sofre, entre d’altres.

El treball de camp demostra que en només tres mesos els pins afectats pels contaminants del volcà van modificar les seves característiques. «El pol·len es va posar com una armadura que el fa més fort, cosa que ha servit per demostrar amb claredat que la contaminació mediambiental modifica la composició proteica del pol·len i el fa més resistent», segons explica el doctor Javier Montoro, coordinador de la Comissió d’Al·lèrgia i Canvi Climàtic de la SEAIC i director de l’estudi.

Rinitis i asma

«Les proteïnes modificades per fer-se més resistent són precisament les que al pacient al·lèrgic li fan més mal a les vies respiratòries, i li causen rinitis i asma més intenses pel pol·len que respira», afegeix el metge.

La contaminació, per si mateixa, també inflama l’epiteli respiratori, destaca l’especialista. «Els contaminants ambientals [material particulat, diòxids de nitrogen i sofre, ozó] actuen de manera directa a la via respiratòria i produeixen una inflamació similar a la produïda pels al·lergògens, amb la qual cosa en un al·lèrgic tenim una doble via potencial de producció de malaltia. Això obliga a un correcte i primerenc estudi al·lergològic per oferir a un pacient la màxima informació sobre la qualitat de l’aire que respira a la zona on viu, i per plantejar un tractament immunomodulador [vacuna] com a mitjà per minimitzar o evitar la rinitis i l’asma».

L’estudi de com els pins canaris es van adaptar, en poc temps, a les noves condicions ambientals ratifica estudis anteriors portats a terme en gramínies i xiprers sobre l’impacte ambiental en l’expressió genètica de les proteïna dels pòl·lens. «El pol·len és un mitjà de reproducció. Si hi ha res que el pot alterar, la planta elabora mecanismes defensius per crear més resistència pol·línica i poder continuar reproduint-se», explica.

Així mateix, els resultats es poden extrapolar a altres espècies, ja que es tracta d’una reacció a canvis ambientals adversos molt comuna al món vegetal, segons l’expert.

Notícies relacionades

Per això, el següent pas de la Comissió d’Al·lèrgia i Canvi Climàtic és investigar altres espècies que provoquen al·lèrgies. «Necessitem investigar l’impacte dels diferents contaminants en més tipus de pòl·lens productors d’al·lèrgia i descriure quines proteïnes modifica i l’impacte en la rinitis i l’asma».

Possibles pics els dies entrants

Aquesta primavera ha sigut «estranya» quant a les al·lèrgies causades pel pol·len, segons el metge, ja que la calor s’ha avançat i després han tornat la pluja i la baixada de les temperatures, cosa que ha provocat que algunes pol·linitzacions s’hagin avançat i d’altres retardat. Per això, algunes plantes que no han pol·linitzat adequadament és «possible que facin un pic» els dies entrants, just quan està previst que les temperatures es disparin. Aquests pics, encara que siguin lleus, poden causar «molt mal» als al·lèrgics a les plantes esmentades, avisa l’especialista.