Intrusió marina

El 40% dels aqüífers costaners ja estan en mal estat per la salinització

delta-llobregat

delta-llobregat

4
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els aqüífers de Catalunya no passen pel seu millor moment. I aquest fet suposa un problema, ja que les aigües subterrànies són una de les bases (més de la meitat del consum) en les quals se sustenta el proveïment urbà. Molts dels aqüífers d’interior pateixen la contaminació per nitrats, causada sobretot per les granges de porcs. Als aqüífers costaners, l’enemic no són els purins, sinó la sal marina, que amenaça de deixar tocada de mort l’aigua dolça.

Notícies relacionades

«No conec cap cas d’un aqüífer que s’hagi recuperat amb aigua regenerada. Estic segur que l’any que ve hi haurà una mica més de sal. Un aqüífer no és com una ampolla, que la pots anar omplint com vulguis», adverteix. En lloc del que qualifica de «pedaç», defensa salvar l’aqüífer de l’excés de sal d’una altra manera: «Si deixem d’extreure aigua, almenys les zones on l’aigua dolça encara està en bon estat es podran preservar».

Opina que l’aigua regenerada es podria utilitzar per potabilitzar i consumir. «Així s’evitarian les extraccions, que no serien necessàries, i conservaríem l’aigua subterrània, un bé cada vegada més escàs i valuós», diu per acabar.