Jornada castellera

La Diada de Sant Joan obre les portes a la gamma extra

La Diada de Sant Joan obre les portes a la gamma extra

Arnau Martínez / Ariadna Escoda

5
Es llegeix en minuts

Els vallencs i les vallenques diuen que Sant Joan és on comença tot. La temporada castellera a Catalunya ja fa mesos que està en marxa. Però el 24 de juny a Valls, la festa del seu patró, és sinònim de grans castells. És la primera diada de l’any a la plaça del Blat, i on les dues colles vallenques, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella Xiquets de Valls, es veuen les cares, i mostren tota la feina que han fet els mesos previs. És una actuació que genera molta expectativa, malgrat la calor, i fer-se a la una del migdia amb un sol de justícia.

La nit abans, la Nit de Completes, era una degustació de les intencions que tenia cada grup casteller. La Colla Vella Xiquets de Valls descarregava el 4d8a, que volia fer pujar un pis més, el 3d9f, el 5d8 i el pd7f, també amb la intenció de pujar-lo un pis més. Mentre que la Colla Joves Xiquets de Valls també havia descarregat el 3d9f la Nit de Completes, acompanyant-lo del 5d8 i el 4d8. Per primera vegada, estrenaven el pd6 aquesta temporada. Amb la confiança i els deures fets, totes dues afrontaven Sant Joan amb molta moral.

Primera ronda

El sorteig fet la setmana passada per conèixer l’ordre d’actuació determinava que la Colla Vella Xiquets de Valls era l’encarregada d’obrir plaça. I així ho feia quan després de sonar Els Segadors començaven a muntar el nucli del 3d9f, el castell que triaven per començar el dia. No s’ho pensaven dues vegades, i aixecaven l’estructura, que pujava ferma i sense cap problema. Els de la camisa rosada aconseguien descarregar-lo mostrant un gran domini i una molt bona execució. Ara era el torn de la Colla Joves de Valls, que també començava amb el 3d9f.

La Joves volia expulsar els nervis, i agafar confiança descarregant aquest castell. També el feien pujar a la primera. El castell pujava bé, però es tancava una mica pels pisos superiors, cosa que els dificultava a l’hora de descarregar-lo, però no patien en excés. Bon inici d’actuació per les dues colles que estaven disposades a fer estrenes durant la jornada.

Gamma extra en segona ronda

En segona ronda arribava un dels moments més esperats. I és que la Colla Vella volia provar per primer cop aquest 2023 un castell de gamma extra, de màxima dificultat. Aquest any encara cap grup n’havia descarregat cap, i els de la camisa rosada volien ser els primers. El castell escollit era el 4d9fa, de fet durant els mesos previs ja havien descarregat fins i tot quatre vegades el 4d8fa, amb un pis menys. Desmuntaven el seu primer peu quan havien pujat els terços i els quarts, perquè no acabaven de veure-ho clar. El segon peu era el bo. L’estructura del 4d9f pujava remoguda, i amb els quints i els sisens que treballaven, però amb bon ritme. El pilar anava perfectament sincronitzat, i quan les gralles tocaven l’aleta del 4d9f, l’acotxadora del pd7f ja estava col·locada a l’interior esperant l’enxaneta. La plaça del Blat embogia quan els dosos baixaven, i el pilar anava quedant destapat. Els terços es deixaven anar, i el castell quedava carregat, però els de la camisa rosada tenien gana, i l’aconseguien descarregar, demostrant que tenen un molt bon espadat. L’eufòria es contagiava al costat dels de la Vella i se sentien els crits de celebració entre el càntic d’«oé, colla Vella, oé». Primer gamma extra de l’any en el món casteller, i de la temporada per la Colla Vella.

Ara era el torn per a la Joves de Valls, que també volia aconseguir el seu repte del dia: el 4d9f. Igual com havia fet la Vella, feien un peu desmuntat, i en la segona aixecaven el castell. Pujava remogut, i molt nerviós, i una fuetada feia que els nens decidissin baixar i es quedés en intent desmuntat. Lluny d’abaixar els braços, ràpidament, emprenien un nou full de ruta, i es decantaven pel 5d8, un castell que ja havien descarregat un cop aquest any. Pujava una mica remogut, una cosa habitual perquè puja molta gent, però s’assentava, i l’aconseguien descarregar sense que els suposés cap obstacle.

Ronda de castells

La Colla Vella volia acabar molt bé la ronda de castells i apostaven pel 4d9f. El castell pujava remogut, i feia treballar el folre, i fins i tot en un moment l’exaneta dubtava si fer marxa enrere. No obstant, l’aconseguien descarregar, i ja posaven la mirada en el pilar, que havia de ser la guinda de la jornada.

A l’altra banda de la plaça no volien renunciar als seus objectius, per la qual cosa no abaixaven els braços, i tornaven a decidir-se pel 4d9f. Semblava que aquesta vegada el castell pujava millor, però que el folre anava treballant, i quan els dosos es col·locaven no ho veien clar, i decidien fer marxa enrere. Per acabar la ronda de castells decidien no arriscar-se i descarregaven un molt bon 4d8.

Després de la llarga espera, la Vella culminava de la millor manera possible: descarregant el pd8fm. Un pilar en què les manilles i el quint treballaven molt, però que provocava l’eufòria per part del grup, que un cop descarregat demanaven «un pis més» fent referència al pd9fmp. La Joves descartava el pd7f, i acabava l’actuació amb el pd6.

Sensació «agredolça»

Notícies relacionades

Edu Toda, cap de grup de la Joves de Valls, explicava que tenia una sensació «agredolça» per no haver pogut descarregar el 4d9f, però que això els «servia ja que no havia caigut» i tard o d’hora el tornaran a portar a plaça.

Per la seva banda, Manel Urbano, cap de grup de la Colla Vella, es mostrava molt content. Assegurava que s’havia superat tota la planificació que havien fet al principi de temporada, i que ara havien de veure quins són els pròxims reptes del grup. Quant al pd9fmp, deia que «no és una prioritat» i que abans «van moltes altres coses».

Temes:

Castellers Valls