Sanitat i les autonomies debatran aquest divendres el final de les mascaretes als centres sanitaris

Sanitat i les autonomies debatran aquest divendres el final de les mascaretes als centres sanitaris
3
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes celebraran aquest divendres a les 5 de la tarda un Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) en el qual abordaran la retirada de l’ús obligatori de les mascaretes als centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies.

Aquest tema figura al segon punt de l’ordre del dia, sempre que arribi a temps l’informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), liderat pel doctor Fernando Simón.

Divendres, el ministre de Sanitat, José Miñones, va assegurar que la decisió final sobre si es retiren o no les mascaretes dels llocs on encara és obligatòria recauria precisament en els experts del CCAES. «S’ha de fer amb rigor, amb serietat», va assegurar. Per això encara no està clar si la retirada s’aplicarà a tots els espais sanitaris i «de manera prolongada, definitiva o esglaonada

De fet, Miñones va defensar utilitzar-la, sobretot per protegir la gent gran dels virus respiratoris. «Podríem pensar en els centres de dia o allà on són els nostres pares, avis i gent gran i si allà cal retirar-la o no», ha remarcat.

Les crítiques de Madrid

El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid en funcions, Enrique Ruiz Escudero, ha qualificat d’«autèntica temeritat» convocar un Consell Interterritorial amb fins a 12 consellers en funcions a l’espera del seu relleu, una cosa que considera «totalment fora de lloc».

El màxim responsable de la Sanitat madrilenya ha qualificat d’«electoralista» debatre sobre l’eliminació de l’obligatorietat de la mascareta un mes abans de les eleccions generals.

«Ni en la ponència ni en la Comissió de Salut Pública s’ha tractat aquest tema. Ja hem denunciat obertament que se n’està fent un ús purament electoralista perquè, igual que es pot prendre aquesta decisió ara, es podia haver pres al febrer, amb les mateixes dades epidemiològiques i assistencials. Per tant, no ens sorprèn perquè ha sigut la mateixa tàctica estratègia del ministeri durant aquests anys: apartar el factor sanitari i utilitzar l’electoral», ha incidit Ruiz Escudero.

La Comunitat de Madrid ha insistit, en qualsevol cas, que és una «necessitat» retirar les mascaretes, com ha estat demanant des de febrer.

La resta de temes

Al marge de les mascaretes, comunitats i representants del ministeri tornaran a abordar la distribució dels 579 milions per a infraestructures d’atenció primària i els 38 milions en matèria de salut mental.

Un punt important del CISNS serà aprovar els criteris perquè es distribueixin a les comunitats autònomes fins a 2,8 milions d’euros per a estratègies davant malalties rares i malalties neurodegeneratives, inclosa l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

Igualment, Sanitat i les comunitats revisaran l’acord per invertir 57 milions d’euros en un programa de formació de metges, odontòlegs, farmacèutics i infermers, però també de la població, per afavorir l’ús racional dels medicaments.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, es debatrà ampliar el termini per a l’execució de les actuacions previstes en els 13 milions d’euros destinats a les comunitats autònomes per al sistema d’informació de la Xarxa Vigilància en Salut Pública, aprovat pel Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el 13 d’octubre de 2021.

Altres acords que es tractaran són el catàleg de proves genètiques de la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut; l’aprovació de distribució de fons per al programa de reassentament i reubicació de refugiats, per un import d’1,7 milions d’euros, i la distribució de 5,2 milions d’euros per al pla anual de treball 2023 de la Xarxa Espanyola d’Agències d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut.