A Barcelona

Macrojudici contra un històric clan de la Mina acusat de narcotràfic i de dominar el barri

video-guillem / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 29 acusats al banc dels acusats per pertinença a grup criminal i narcotràfic. El primer dia de judici va començar amb fortes mesures de seguretat i un desplegament de Mossos poques vegades vist a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on s’ha habilitat l’auditori per celebrar el macrojudici contra els membres de l’històric clan de ‘Los Manolos’ de la Mina (Sant Adrià del Besos) i altres pròxims. Més de 500 agents dels Mossos d’Esquadra van participar el 2 de juliol del 2020 en l’operació Veta que va propiciar la caiguda de la trama. Els policies van irrompre llavors a 29 domicilis de sis municipis diferents, tot i que el cor de la investigació se centrava al barri de Sant Adrià, lloc on aquesta família sempre ha governat a l’ombra.

El macrojudici, que està previst que es prolongui fins al 19 de juliol, tot i que hi ha la possibilitat que es renunciï a alguns testimonis i s’escurci el nombre de sessions. Sis dels acusats es mantenen a la presó. La fiscalia reclama per als processats penes de fins a 24 anys i mig de presó per diferents delictes, que van des de pertinença a organització criminal, fins a tràfic de drogues, tinença il·lícita d’armes, detenció il·legal i coaccions. La suma de totes les penes que reclama l’acusació pública ascendeix a 240 anys de presó.

La primera operació policial contra ‘Los Manolos’ es va lliurar fa 37 anys anys, a mitjans dels 80. Des d’aleshores han sigut protagonistes assidus de les pàgines de successos, gairebé sempre per tràfic de drogues. L’operació de juliol del 2020 va ser diferent. Fins aleshores, s’havien investigat els delictes puntuals i els autors materials, però en aquesta ocasió els Mossos van rastrejar de manera global l’estructura del clan i s’ha pogut arribar a la cúspide d’una organització.

Tres líders i subordinats

La fiscalia és clara en el seu escrit d’acusació: els tres principals encausats, entre ells dos patriarques, almenys des del mes d’octubre del 2019 fins al juliol del 2020, quan es va produir la desarticulació de la trama, «van liderar el col·lectiu criminal» conegut pel sobrenom de ‘Los Manolos’, assentat al barri de la Mina. La majoria dels membres d’aquest «entramat» tenen vincles familiars entre ells, tot i que n’hi ha d’altres que, sense tenir-los, presumptament van participar en algunes accions.

Tots els processats formaven un grup, segons entén l’acusació, «amb vocació d’estabilitat i permanència», que tenia com a objectiu «obtenir i compartir un substanciós i il·lícit enriquiment patrimonial». Segons el fiscal, integraven una trama que actuava «d’una manera coordinada» i sense que existís una distribució de funcions concreta, ni jerarquia entre els seus membres, «més enllà del clar lideratge dels dos patriarques», recalca la fiscalia.

El clan està acusat de dedicar-se principalment, tot i que no de manera exclusiva, al cultiu, distribució i venda de marihuana, i és «incessant» la recerca d’immobles per a destinar a aquesta activitat. Els beneficis econòmics es repartien segons el protagonisme de cada membre. «L’esmentat afany d’enriquiment dels processats» va mantenir «un menyspreu absolut per la integritat física i mental dels consumidors finals», ressalta la fiscalia en el seu escrit provisional d’acusació.

Atacs i represàlies

Notícies relacionades

El líder de l’organització exercia les funcions de supervisió i control de, sobretot, els aspectes més rellevants del grup, especialment quant als «incidents» sorgits amb clans rivals amb repercussió al barri de la Mina o fora. Era informat per un altre dels processats, amb «qui compartia protagonisme criminal». Tots dos, segons l’acusació, decidien precisament l’oportunitat dels «atacs armats» amb clans rivals o «qualsevol altra forma de represàlia», incloent-hi el tancament obligat dels seus negocis o l’expulsió o desterrament del barri. Els investigadors situen en el nucli dur de la trama un processat més. La resta dels encausats, segons la seva opinió, obeïen les ordres i seguien les seves indicacions.

La majoria dels membres de l’«entramat criminal», argumenta la fiscalia, dedicaven «els esforços a la instal·lació de plantacions ‘indoor’ de marihuana», des del seu cultiu, fins a la vigilància, protecció i manteniment de les plantacions. Alguns dels components de la trama, segons la fiscalia, protagonitzaven conductes violentes contra membres de clans rivals amb l’objectiu de «mantenir el control sobre el barri», a través de «tota mena d’armes». Els «ímprobes ingressos» procedents del tràfic de drogues, al·lega la fiscalia, els blanquejaven a través de l’adqusició d’immobles i vehicles. Alguns dels processats també distribuïen altres substàncies, com haixix, cocaïna i heroïna al barri.