Problemes de desenvolupament

El Govern insta les autonomies a invertir en teràpies d’atenció primerenca per a nens

El Govern insta les autonomies a invertir en teràpies d’atenció primerenca per a nens
1
Es llegeix en minuts

L’Executiu i les comunitats autònomes han acordat aquest dilluns un full de ruta destinat a millorar els serveis d’atenció primerenca a Espanya, que són aquelles teràpies destinades a nens de zero a sis anys amb problemes de neurodesenvolupament. L’atenció primerenca no està incorporada a la cartera de serveis comuna del Sistema Nacional de Salut, depèn de cada comunitat i normalment té molta demanda i llargues llistes d’espera, per la qual cosa les famílies que poden permetre-s’ho acudeixen a consultes privades de logopedes, psicòlegs, fisioterapeutes o altres especialistes, en funció de les necessitats del nen.

Per pal·liar aquest problema, el Govern i les comunitats han celebrat un Consell Interterritorial mixt entre ministres i consellers de Drets Socials i Sanitat, en el qual han pactat que l’atenció primerenca sigui «universal, pública, gratuïta i de qualitat», segons ha destacat la ministra Ione Belarra després de la trobada. Per a això, Belarra i el ministre de Sanitat, José Miñones, han instat «totes les administracions» a posar «els mitjans i recursos» necessaris perquè s’avanci en «la garantia del dret dels nens» a rebre les esmentades teràpies.

El full de ruta pactat implica una «atenció ràpida i eficaç», segons Belarra. Per a això, marca com a objectius reduir els temps d’espera entre la detecció i la prestació dels serveis; agilitzar els tràmits d’accés i que l’atenció sigui el més personalitzada possible, en els entorns dels nens i les seves famílies.

Línies d’actuació

Notícies relacionades

Així mateix, té vuit línies d’actuació, entre les qual s’inclou millorar la coordinació interadministrativa i amb les famílies; planificar, dimensionar i articular fórmules de finançament adequades per als equips, centres i serveis en funció de la població a atendre; garantir la valoració i intervenció integral; oferir més i millors oportunitats de formació als professionals implicats i optimitzar els sistemes d’informació i registre.

L’acord inclou a més la creació d’una Xarxa d’Atenció Primerenca de caràcter universal, de responsabilitat pública i gratuïta, que permeti la vinculació, a partir d’uns criteris comuns, dels sistemes de salut, educatiu o serveis socials, que segons l’estratègia han de treballar de manera coordinada amb la resta de professionals implicats en cada cas.