Meteorologia

Roberto Brasero confirma un canvi radical del temps: «Pot ser més a prop del que es pensava»

Roberto Brasero confirma un canvi radical del temps: «Pot ser més a prop del que es pensava»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El meteoròleg Roberto Brasero ens ha avançat una dada molt curiosa i que ha cridat l’atenció. I és que el Centre Europeu de Previsió ha llançat el seu pronòstic estacional per a Europa durant els mesos de juny, juliol i agost. Una vegada més, s’espera amb una alta probabilitat, superior al 70%, que les temperatures a Espanya siguin superiors a la mitjana trimestral, cosa que indica un estiu calorós, explicava Brasero.

El pròxim dia 21 de juny, amb el solstici astronòmic, començarà l’estiu a l’Hemisferi Nord però avui, primer dia del mes, ja ha començat l’anomenat estiu climatològic, que es correspon amb el trimestre exacte de juny, juliol i agost. Per als comptes del temps ja és estiu i això permet, entre altres coses, tenir un pronòstic per a tota l’estació que ens digui si serà més o menys plujosa o més o menys calorosa que la mitjana climatològica d’aquesta. Es diu pronòstic estacional i coneixerem l’últim que tenim.

¿Com ve l’estiu?

En el dia d’avui, el pronòstic estacional per a aquest estiu 2023 que maneja l’Aemet (i que es pot consultar en la seva pàgina web) indica que el trimestre juny, juliol i agost podria ser més calorós de l’habitual a tot Espanya i més plujós del normal al centre i a l’est. Són previsions a grans trets, com brotxades, però que em permeten també alguns traços més fins.

Notícies relacionades

Quant a les temperatures el pronòstic d’Aemet dona pocs dubtes: la probabilitat que sigui un estiu càlid, és a dir, amb temperatures per sobre de la mitjana de l’estació (ja per si mateix càlides) és d’entre un 50% a un 60% a l’oest de la Península, d’un 60% a un 70% en la meitat oriental i més gran a un 70% als dos arxipèlags. La probabilitat de tenir un estiu càlid és més gran que la probabilitat de tenir un estiu normal i molt més gran que sigui més fred del normal.

Ara bé, tenint en compte que el juny tindrà temperatures per sota de la seva mitjana mensual, aquest excés de graus s’haurien de concentrar al juliol i l’agost. No s’ha de descartar que, una vegada passada aquesta ratxa de tempestes i temps fresc al juny, la calor pugui arribar de cop i es quedi amb valors alts per a la resta de l’estiu climatològic. És a dir, un juliol i agost més calorosos de l’habitual.