Desigualtat

El 25% de la població mundial veu justificable que un home colpegi la seva dona

El 25% de la població mundial veu justificable que un home colpegi la seva dona
4
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

Una de cada quatre persones al món considera justificable que un home doni una pallissa a la seva dona. Alhora, el 26% de les dones més grans de 15 anys han patit violència de gènere per part de la seva parella o exparella. El Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PND) crida l’atenció sobre el desmantellament dels drets de les dones i sobre com les normes socials basades en prejudicis i biaixos de gènere estan obstaculitzant la igualtat a tot el planeta.

Aquest dilluns, el PNUD ha fet pública la nova edició del seu índex de normes socials de gènere, on alerta que en ple segle XXI, nou de cada deu ciutadans i ciutadanes tenen prejudicis i biaixos de gènere i que les dones continuen en els marges de la presa de decisions polítiques i empresarials. Aquesta realitat es produeix a totes les regions, amb independència del nivell econòmic i la cultura: «És un problema global», incideix aquest organisme de l’ONU.

Declivi de drets

Un problema que es tradueix en el fet que «els drets polítics i les llibertats civils estan en declivi arreu del món des de fa almenys una dècada».

L’objectiu d’aquest índex és captar com les normes socials suposen un obstacle per a la igualtat de gènere en els àmbits polític, educatiu, econòmic i de la integritat física. El resultat d’aquest, que els biaixos de gènere estan profundament arrelats en la societat i prevalen en homes i en dones. «Les normes socials modelen profundament les actituds, relacions socials i dinàmiques de poder», lamenta el PNUD.

A partir de les últimes dades de l’Enquesta Mundial de Valors, que cobreix el 85% de la població mundial, les Nacions Unides constaten una falta d’avenços quant als prejudicis socials contra les dones. Nou de cada deu persones mantenen almenys un biaix contra la població femenina.

«Aquests biaixos continuen alimentant els obstacles a què s’enfronten les dones, que es manifesten en el desmantellament dels drets d’aquestes a moltes parts del món per la reacció organitzada contra la igualtat de la dona, a més de l’escalada de violacions dels drets humans en alguns països. Aquests biaixos són tangibles també en l’enorme falta de representació de les dones en posicions de lideratge», incideix la institució.

L’ONU assenyala que la reducció de les llibertats i l’augment de la polarització s’han vist acompanyats d’una reacció violenta contra la igualtat de gènere i els drets de les dones que afecta societats senceres. «A més de les normes socials discriminatòries, la reacció també s’ha vist a través de l’extremisme i la desinformació de gènere», afegeix el PNUD. I això posa en risc la participació de la meitat de la població en política i en els espais cívics, així com el retrocés de les lleis i les polítiques de gènere.

«A moltes parts del món, els moviments contra la igualtat de gènere han guanyat tracció i els drets de les dones han retrocedit», assevera la institució.

Sense canvis en el lideratge polític en tres dècades

Les barreres formals per a la participació de la dona en política s’han anat enderrocant i, no obstant, no hi ha canvis significatius de la representació política femenina.

L’índex del PNUD adverteix que la veu i el poder femenins continuen sent minoritaris tant en els governs, com en els parlaments, l’administració pública i les empreses. I que les dones que arriben a ser líders són jutjades amb molta més duresa que els seus companys homes.

Des del 1995, el nombre de dones al capdavant d’un estat o d’un govern s’ha mantingut en el 10%. Elles ocupen només el 25% dels escons parlamentaris i el 22% dels càrrecs ministerials i solen ser responsables de departaments d’igualtat, infància, joventut, discapacitat, de medi ambient o de temàtica social.

Per al 49% de la població mundial, els homes són millors líders polítics que les dones i només el 27% considera que la igualtat de drets per a ells i elles és essencial per a la democràcia.

Empoderament econòmic

El món ha registrat importants avenços en l’educació primària i secundària de les nenes, però això no s’està traduint en un empoderament econòmic més gran de les dones i el PNUD en culpa els biaixos i prejudicis de gènere.

El 28% de la ciutadania considera que la universitat és més important per als homes que per a les dones, mentre que un 46% creu que ells haurien de tenir més dret a accedir a una ocupació que elles i un 43% diu que els homes són millors empresaris.

Amb aquest panorama, les dones només ocupen el 25% dels càrrecs directius i el 31% dels lideratges de l’administració pública.

La maternitat i les tasques de cura, així com tots els estereotips i rols de gènere profundament assentats, influeixen en aquesta realitat.

De fet, el PNUD emfatitza que als 59 països on les dones compten amb més nivell educatiu que els homes, la bretxa en els ingressos és un 39% favorable als homes.

Als països on es registra un menor nombre de biaixos, les dones dediquen el doble de temps a les tasques domèstiques i de cures que els homes i aquesta proporció arriba a sextuplicar-se en els que tenen més biaixos.

L’organisme de l’ONU assegura que els governs tenen un paper fonamental a l’hora de canviar les normes socials de gènere, per exemple en matèria de permisos per naixement i corresponsabilitat.

Notícies relacionades

«Un punt de partida important és reconèixer el valor econòmic del treball de cures no remunerat. Això pot ser una manera molt eficaç de combatre les normes socials de gènere respecte a aquest tipus d’ocupació», apunta.

Mesures legislatives que promouen la participació política de les dones i el reforç dels sistemes socials de protecció i cura poden, segons el PNUD, «ser efectives a l’hora de fer front a les normes socials nocives, les actituds patriarcals i els estereotips de gènere».

Demana ajuda